Директорите на затворите в България се оплакали на правосъдния министър

...
Директорите на затворите в България се оплакали на правосъдния министър
Коментари Харесай

Страшната истина за затворниците у нас

Директорите на пандизите в България се оплакали на правосъдния министър Цецка Цачева, че страната се е грижела повече пандизчиите, в сравнение с за работещите в системата.
" Правата на лишените от независимост сякаш са повече от отговорностите им като такива ", заключи министърът на правораздаването Цецка Цачева след близо тричасово национално заседание в министерството
" Това е мнение на професионалното управление на пандизите ", посочи тя. " Тяхното мнение е, че страната е отделяла повече грижи за излежаващите присъди ", добави министърът.
Правосъдният министър Цецка Цачева ще упорства пред кабинета за повече пари за пандизите и изобщо за системата - както за повече щатове на надзиратели, по този начин и за повече механически средства за сигурност.
" Подкрепяме нуждата за нарастването на щатовете. Аз като министър и отрасловият ми заместител ще настояваме пред държавното управление за повече средства ", разяснява министърът след траялото близо три часа национално заседание с началниците на пандизите в страната. Увеличението да бъде в две направления - първо по линия на щатовете и по линия на охранителните системи, които да са в помощ на надзирателите, е решено на съвещанието.
Към момента има 245 незаети щатни бройки за надзиратели.
Работна група би трябвало да излезе с предложение по какъв начин да се реорганизира щатовете и да се пренасочат към местата, където ситуацията е по-тежко. Срокът е до края на април - до тогава би трябвало да се преразгледа щатното разписание с търсене на вид за усъвършенстване на щатовете. Целта е да бъдат засилени тези основни места, които по преценка на работната група се реши, че страдат от дефицит на персонален състав.
" До края на април втора работна група от ГДИН би трябвало да предложи по какъв начин да се усъвършенства защитата с механически средства като термокамери, заглушители и микроклетки ", изясни Цачева. Търсят се разновидности за помощно-технически средства, които да бъдат в помощ на пандизчиите, тъй че да е по-безопасен трудът им. Ще се прави цялостен обзор на зоните за сигурност и най-опасните пандизчии.
Оценка на въздействието на измененията в закона за осъществяването на наказванията се договориха да създадат началниците на пандизите и екипа на министъра на правораздаването една година след приемането му.
Утре по обед пък продължат договарянията сред правосъдното министерство и синдиката на надзирателите за точното разпределение на отпуснатите 15 млн. от кабинета в допълнение за защитата в пандизите.
" Разходът на страната за един пандизчия е над 1000 лева, само че в тези пари са включени издръжката, режийните, както и труда на надзирателите ", пресметна Цецка Цачева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР