Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей удостои

...
Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей удостои
Коментари Харесай

Главният прокурор Сарафов с почетна грамота от ФБР

Директорът на Федералното бюро за следствие (ФБР) Кристофър Рей удостои и.ф. основен прокурор на Република България Борислав Сарафов с почетна грамота за персонален принос в сполучливото съдействие сред българската прокуратура и разследване и ФБР в битката против трансграничната проведена престъпност. Грамотата бе връчена в границите на посещаване на Борислав Сарафов в централата на ФБР в гр. Вашингтон. И.ф. основен прокурор е на работна аудиенция в Съединени американски щати по покана на Департамента по правораздаване.

Акцент в диалозите на Борислав Сарафов с американските домакини е подложен върху наказателноправното съдействие сред българската прокуратура и американските правоохранителни институции в подтекста на актуалните провокации пред сигурността и взаимоотношението в битката с трансграничната проведена престъпност. В тази връзка са разисквани взаимни дейности против интернационалните незаконни групи с присъединяване и на български жители.

В подтекста на правосъдната промяна у нас и.ф. основен прокурор е разискал положителните практики в работата на ФБР, които биха били потребни при една структурна промяна на Националната следствена работа (НСлС) и окръжните следствени отдели и възможното им преструктуриране по модела на действие на федералната работа.

При срещите с представители на ФБР основният прокурор Борислав Сарафов е обърнал внимание върху провокациите, които правоохранителните органи в международен мащаб имат при следствия на киберпрестъпления. Постигната е договореност в скоро време в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто сектор ще е точно противопоставяне на закононарушенията в интернет.

В рамките на работната аудиенция Борислав Сарафов посети и Академията на ФБР в гр. Куантико, щата Вирджиния, където бе реализирана договореност за първи път следовател от Национална следствена служба да премине цялостния обучителен курс на Академията, а в бъдеще български следователи регулярно да бъдат изпращани на образования във ФБР.

Главният прокурор на Република България изрази пред управлението на Академията на ФБР предпочитание за провеждането в България на серия от обучителни семинари с лектори от Съединени американски щати за български магистрати и чиновници на специфичните служби с главен фокус върху киберпрестъпленията и събирането на електронни доказателства. Това би било потребно с оглед създаване на нужния професионален потенциал и опцията за основаването на обособена конструкция, която да работи по този вид закононарушения и събирането на електронни доказателства.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР