Димитър СЪБЕВКога хората излезли от пещерите? Проф. Александър Фол има

...
Димитър СЪБЕВКога хората излезли от пещерите? Проф. Александър Фол има
Коментари Харесай

Свобода за конопа

Димитър СЪБЕВ

Кога хората излезли от пещерите? Проф. Александър Фол има отговор: когато разкрили конопа. Те се научили да вършат от коноп тъкани и изпълзели от дупките си, с цел да берат растението из полята и около реките. Няколко хиляди години по-късно развъждането на коноп е неразрешено в огромна част от света.
Как и за какво е дълга история. По-важно е, че доста развити страни омекват към марихуаната, която е нищо друго с изключение на селектиран коноп. Преди дни Канада я легализира, продажбата й е законна и в 10 щата на Съединени американски щати. В над 50 страни притежанието на дребни количества за персонално прилагане не се преследва от закона.
Освен това в 30 страни и в 21 щата е позволено прилагане на марихуана за медицински цели. В уредени общества като Чехия, Италия, Гърция, Израел, Германия персоналните лекари я предписват против трудно безпокойствие и бодърствуване. Конопеното масло има мощни и към момента недобре проучени лечебни свойства. Много пациенти с рак, глаукома, болест на Паркинсон и ред други болести ценят благотворния му резултат.
Но не е ли марихуаната рискова за здравето и обществото? Институтът за здравна метрика и оценки твърди, че рискът да умреш от приложимост на марихуана в България е 100 пъти по-нисък от пътните злополуки и 30 пъти по-нисък от алкохола. На Запад назовават марихуаната "социален опиат ", тъй като тя разчупва леда сред хората. До проблеми след използването й се стига при разбъркване с алкохол или по-тежък опиат от хора, спадащи към проблематичния контингент.
Медицински проучвания сочат, че прекомерно ранната приложимост на марихуана пречи на умственото развиване на младежите. Но това е още един мотив в поддръжка на контролирания й пазар - продажби в профилирани места единствено на лица над 18 години. Защото тя по този начин или другояче се продава и купува. По публични данни, у нас над 180 хиляди души са пушили трева най-малко един път през 2016 година Вероятно и много повече: в страни като Германия и Хърватия е открит двойно по-висок % на консумация от нашия.
Кой печели от това, че българските закони трансформират в нарушители 200 хиляди души, които вършат нещо задоволително за развития свят? Въпросът не е риторичен. Годишно у нас се продава марихуана за евентуално 50 млн. лева, без да броим производството за експорт. Този бизнес нямаше да съществува, в случай че някой по високите етажи не си затваряше умишлено очите. В престъпни ръце е оставен потребителски пазар за десетки милиони, който, в случай че беше обложен с данък, елементарно можеше да вкара в бюджета 50 млн. лева Особено в случай че отчетем и резултата върху интернационалния туризъм.
Още по-спорни са рестрикциите за индустриалния коноп. Освен за тъкани, той може да се употребява като строителен материал, за храни, фуражи, медицински и козметични цели. Опаковки от коноп могат да заменят пластмасовите. Конопът вирее чудесно върху небогати планински почви и може да стане опция на тютюна в Родопите: по този начин ще има и по-малко разноски за дотации от бюджета и повече доходи за локалните.
Само че българският министър-председател плаши със затвор "жътварите " на нивите с канабис, а Министерството на здравеопазването се кълне, че не разполага с безапелационни данни за медицинските изгоди от марихуаната. Очевидно някои хора и институции държат до последно да си останат в пещерите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР