Диабетът, за жалост, е една от най-масовите болести не само

...
Диабетът, за жалост, е една от най-масовите болести не само
Коментари Харесай

Билкови еликсири за предотвратяване на диабета

Диабетът, за жал, е една от най-масовите заболявания освен у нас, само че и по света. Вече и все по-млади хора заболяват от „ сладката болест “.

Затова ви предлагаме няколко предписания на билкови еликсири за попречване на диабета.

За профилактика на диабета се предлага да се пие чай от следните билкови смеси:

Смесете по 4 г листа от боровинки и листа от фасул, 3 г шипки и листа от ягода, 1 г бял равнец. Смесете по 4 г листа от коприва, шипки, боровинки и горната част на разцъфтял овес, 3 г корен от репей, 2 г корен от глухарче.

Начин на подготвяне на двете предписания:

Залейте с 1 чаша вряла вода билковата примес, загрявайте 20 минути на слаб огън, а по-късно оставете настойката да се запарва 30 минути и пийте вместо чай.

На всеки 3-4 седмици от лекуването би трябвало да извършите отмора за 5-10 дни.

Хората, които са претърпели нервни разтърсвания, би трябвало неотложно да извършат цялостна успокояваща терапия, с цел да предотвратят развиването на диабета. По-специално, е целесъобразно да се употребяват успокояващи лечебни билки.

Първа рецепта

билката орехче – 3 елементи

елементарен хмел – 2 елементи

мащерка – 3 елементи.

Втора рецепта

жълта комунига – 3 елементи

див пелин – 3 елементи

наследник полемониум (коренище) – 3 елементи.

Трета рецепта

дяволска уста – 3 елементи

валериана лекарствена – 2 елементи

теснолистна върбовка – 2 елементи.

Начин на подготвяне на билковите смеси:

Те се подготвят по една и съща скица: залейте с вряла вода билките, оставете настойката да се запарва 30 минути на водна баня, извадете, увийте съда в забрадка и запарвайте още 1,5-2 часа. Прецедете и охладете настойката.

Пийте по 1 чаша дневно, 3-4 дози на ден.

Ако вашата работа изисква непрекъсната централизация на вниманието (шофьори, хирурзи, диспечери и др.), тогава е по-добре да пиете отварата през втората половина на деня, 2 пъти по 0,5 чаши, в 17-18 часа вечерта, а останалата част от отварата – 1-1.5 часа преди лягане. Курсът на лекуване е месец и половина; в случай че е належащо, повторете го, с отмора за не повече от 2 седмици.

При диабет вземете съсредоточена инфузия от суха вероника: 1 супена лъжица на чаша вряла вода.

Пийте по 1 супена лъжица, 30 минути преди хранене.

При диабет е дейно да се употребява корен от репей. Корените се изкопават през есента или началото на пролетта и се употребяват сурови, пържени, варени, добавени вместо картофи в супи, питки, котлети, тесто. Една супена лъжица от нарязаната на ситно сушеница залейте с чаша вряла вода. Оставете да се запарва 2 часа, прецедете. Вземайте от настойката при диабет по 1 супена лъжица, 30 минути преди хранене, 3-4 пъти дневно. Детелината (стъбло, листа, цвят) се събира по време на цъфтежа. Билката се залива с преварена вода (1 чаша на 1 чаена лъжичка от билката) и се пие по 1/3 чаша, половин час преди хранене. 15 г шушулки от боб се заливат с 1 литър вода и се варят 2 часа. Вземайте по 1/2 чаша, 3-4 пъти дневно от охладената настойка. 20 броя нарязани млади листа от орехи или преградки от 10-12 ореха се заливат с чаша вряла вода и се варят в продължение на 10 минути, Полученото количество се изпива до края на деня. Десет дафинови листа се заливат с 3 чаши вряла вода, упорстват 2-3 часа и се прецежда. Вземайте по 1/2 чаша, 3 пъти дневно. Смес от листа от мента и корени от глухарче се предлага при захарен диабет, за възстановяване на панкреатичната интензивност.

Начин на подготвяне:

1 чаена лъжичка нарязан корен от глухарче се смесва с 3 супени лъжици листа от мента и се залива с чаша вода. Варете 5-7 минути и оставете да се запарва 30 минути в съд с похлупак, по-късно прецедете. Вземайте по една четвърт чаша, 2-4 пъти дневно, преди хранене.

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР