Децата трябва да излизат навън, за да учат за света

...
Децата трябва да излизат навън, за да учат за света
Коментари Харесай

Училище на открито е големият победител в Градолюбители 2023 г.

Децата би трябвало да излизат на открито, с цел да учат за света отвън класните стаи. Това е мотото на колектива " Безопасни детски площадки ", зад който стоят като мотори Мая Цанева и Стилиана Тодорова. Тяхната нова концепция за " Училище навън ", която има за цел да намира и облагородява места в града, на които учениците могат да организират занимания, завоюва огромната премия на третото издание на " Градолюбители ".

Церемонията по награждаването на спечелилите в състезанието се организира на 18 октомври в резиденцията на Британското посолството в София и на нея участваха участници и спечелили в състезанието от трите години до в този момент, както и сътрудници на самодейността.

Останалите парични награди отидоха при колектива " 100 стола ", две художнички от Лясковец и екип от Минно-геоложкия университет, който желае да сътвори течен зелен компостер за градски условия.

Голямата обща тематика измежду множеството наградени и участници тази година беше активацията на запустели градски пространства - с други думи по какъв начин да създадем част от града привлекателна за хора. Класни стаи на открито Цанева и Тодорова работят в партньорство с общини, учебни заведения и локални общности, като откриват местоположения в паркове и междублокови пространства, които да заживеят нов живот. Желанието им е тези пространства да се употребяват за учене навън и събития в интерес на хората от локалните общности. Такива места ще бъдат картографирани и обозначени на уеб страницата на сдружението.
Реклама
Мая Цанева описа пред " Капитал ", че " първоначално следва да съберем нови местоположения за картата на класните стаи навън и надлежно да наберем такива, които са отвън учебни заведения и детски градини. След това " ще изберем подобаващи, които да облагородим като акцентът е да бъдат отвън София ", само че да бъдат в района, посочи тя.

Едно от изискванията при приемане на премията от 7 хиляди лв. беше точно да погледнат отвън София, с цел да стигне положителната концепция до повече обитаеми места. Спирка, столове и листа Поради огромния интерес към състезанието и страхотните хрумвания, журито и тази година връчи две втори награди. Едната отива при фондация " Колективът ", основатели на и трансформацията на в София. Техният план към този момент се сбъдна на няколко места в столицата. Идеята им е открити пространства, които остават занемарени и неизползваеми, да бъдат превърнати в дейни публични зони със зеленина и изкуство посредством леки и краткотрайни архитектурни намеси.

Сега те печелят финансиране от " Градолюбители ", с цел да се снабдят с съоръжение, което да прави по-лесни идващите им начинания. Пред " Капитал " Мартин Янков от " Колективът " разкри, че към момента не са решили кое ще е идващото място, което ще трансформират, само че " имаме карта с над 50 вероятни местоположения, от които ще изберем ". Те също бяха подтикнати да изоставен София за идващите си хрумвания.
От ляво надясно: Роб Диксън (посланик на Великобритания), Елица Панайотова (член на журито), Мартин Янков от фондация " Колективът ", Невена и Евгения Лефтерови от " Глобал интерактив арт ", Огнян Георгиев редактор в " Капитал " и член на журито на " Градолюбители " Фотограф: Георги Кожухаров Източник: Посолство на Англия в България
Другата втора премия е надалеч от столицата. Тя отива при " Глобал интерактив арт " на Невена и Евгения Лефтерови, чиято концепция е да преобразят и трансфорат в изложба навън автобусна спирка в град Лясковец до Горна Оряховица. Двете художнички към този момент имат две преобразени от тях спирки, като те са почистени и с отстранени предходните счупени железни структури и изрисувани.
Реклама
Тяхното, посредством което желаят да облагородят градската среда. За " Капитал " двете споделиха, че концепцията им " може да бъде мултиплицирана и приложена на други места и да стане ново поле за изява на художници ". Очакванията им са с наградния фонд от " Градолюбители " и спонсори до края на годината да завършат още една спирка.

Третото място отиде при екип от учени и студенти, образуван към Росен Иванов от Минно-геоложкия университет в София. Техният план цели да реши трансформира зелените боклуци в града в зелена сила, течен органически тор и подобрители за почвата. Това ще се случи посредством създаване на така наречен " течни " компостери, в които биоотпадъците ще се разграждат на място. Така могат да бъдат разградени трева, стърготини от клони, есенни листа и всевъзможен вид растителни боклуци. Голямо преимущество на този тип компостери е, че могат да бъдат ситуирани непосредствено до източниците на зелени боклуци, което икономисва разноските за превоз и преправяне. Наградата от състезанието ще бъде употребена за апаратура на течен компостер и проучване на резултатите от активността ѝ.
Връчването на премията за плана на трето място. Фотограф: Георги Кожухаров Източник: Посолство на Англия в България
И няколко поощрени Последната парична премия от 1000 лв. отиде като поощрителна при " Морфиъс ": новаторски план на няколко университета и на Wasabi innovations, който желае да сътвори сходна на сапунена пяна обвивка за здания, с цел да оказва помощ при пречистването на въздуха.

Освен награди от журито, сътрудникът на състезанието " Фонда за устойчиви градове " връчи още четири поощрителни награди. Те ще бъдат консултация за ръководство и осъществяване на плановете за градско развиване. Едната отива при " 100 стола ". Другата е за плана " Изгубените космонавти на Смолян ", чиято концепция е основаването на ново забавно място за привличане на младите. Тя ще се осъществя посредством слънчев павилион с парк за детски игри и място за разглеждане на небето от специфична площадка в центъра на родопския град.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР