Детайлите са от решаващо значение, ако искаме да подчертаем най-важнотоЛора

...
Детайлите са от решаващо значение, ако искаме да подчертаем най-важнотоЛора
Коментари Харесай

Какво означава бутиков интериор

Детайлите са от решаващо значение, в случай че желаеме да подчертаем най-важното
Лора Денева е интериорен дизайнер. След като приключва бакалавър в Лесотехническия университет в София, прави магистратура със компетентност Интериорен Дизайн в Академията по Изкуствата (NABA) в Милано, Италия. Занимава се професионално с вътрешна архитектура от 2018 година Тя натрупва опит като работи в няколко италиански реномирани архитектурни студиа. В следствие стартира да твори и независими планове, които можете да разгледате тук: https://www.loradeneva.com/

" Модата се трансформира, само че стилът остава. "
Коко Шанел
-->
В днешно време терминът " бутиков интериор " се употребява от ден на ден в всекидневието, в описанието на разнообразни интериори и най-много в областта на недвижимите парцели. Но какво тъкмо значи бутиков интериор и вярно ли се употребява? Това е тематиката, която бих желала да засегна.

Би следвало да стартираме с определението на думата " бутиков ". А точно:
     малък магазин за продажба на произведения (дрехи, козметика, обувки, украшения) по последна мода.     бизнес или заведение, което е малко и изтънчено или съвременно
Според Уикипедия:  " Бутик (на френски: butik) е дребен магазин, който се занимава с фешън облекла или аксесоари. Думата е френска за " магазин ", която произлиза от старогръцката φαρμακείο (apotheke) " склад ". Терминът бутик и също дизайнер се отнасят (с някои разлики) както за артикули, по този начин и за услуги, които съдържат някакъв детайл, за който се твърди, че оправдава извънредно висока цена. "

Добре, само че отвън смисъла на " извънредно висока цена " какво го характеризира?



Според мен би трябвало да се състои от ръчно направени предмети и други неповторими артикули, които са с високо качество и извънреден дизайн.

Тогава във вътрешната архитектура какво дефинира частно или публично пространство като бутиков интериор?



За страдание доста постоянно сътрудници на недвижими парцели или списания слагат етикета " бутиков ", пробвайки се да привлекат вниманието и да наподобяват разнообразни, с цел да продадат дадения парцел. Дори и да не дава отговор на описанието, в действителност постоянно се употребява за съвременни, дребни, реновирани пространства, за които се допуска, че имат по-висока цена. И е доста забавен феномен по какъв начин термините могат да трансформират или даже да изгубят смисъла си с помощта на тази неправилна употреба. Въпреки че в прочут смисъл това е обикновено в нашето съвременно общество и толкоз бързо изменящата се среда.

Но нормално това би трябвало да е пространство, фокусирано върху характерен, хубав и неповторим дизайн, който е съгласуван с персоналните потребности на клиента и няма да бъде още един. Но евентуално в този момент ще попитате - тогава належащо ли е да персонализирате всеки един обект, с цел да имате бутиков интериор?

Според мен - не.

Днес живеем заобиколени от толкоз доста артикули всеобщо произвеждане, които опростяват всекидневието ни, които са доста по-евтини и доста функционални, естетически издържани. И в този момент ще кажете, че не са неповторими и с " извънредно висока цена " и така нататък Използването им с какво ще направи сценографията да наподобява специфична?

Точно тук ролята на интериорния дизайнер се откроява.

Смятам, че работата с детайлите е от решаващо значение, в случай че желаеме да подчертаем най-важното в един план и да създадем стилно пространство с присъща линия.



Например във връзка с частния интериор бих желала да споделя с вас един от последните ми планове, в който детайлите играят съществена роля.

Използвах графични детайли като осветлението, подовия цокъл, дръжките на вратите и превключвателите, с цел да очертая образна рамка на пространството и да основа доста минималистичен и обикновен дизайн, носещ чувство за бутиково пространство. А ръчно направеното произведение на изкуството, направено по поръчка за клиента, способства още повече за тази специфична нотка.

И във връзка с публичния интериорен дизайн бих желала да споделя с вас планът за този Бутик Арт Хотел.

Говорейки за бутикови хотели, има характерни условия, които би трябвало да се съблюдават, с цел да бъдат квалифицирани като такива. Което прави процеса по-прост и явен. Някои от тях по отношение на дизайна са:
 Трябва да е с съкровен размер. Трябва да разчита на новаторски технологии. Трябва да бъде съвременен като дизайн и неповторим като темперамент. Трябва да подсигурява резистентност и да следва екологични практики.
Така че в този случай се пробвах да разчупя стандарта за общоприета хотелска стая, трансформирайки банята в неразделна част от пространството и съчетавайки разнообразни функционалности. Като да вземем за пример плъзгащата се маса, която разрешава на госта да работи от леглото, или да гледа телевизия, или да я употребява като бюро. Вместо да сложа дрешник, аз просто го трансфорах в отворена окачалка, комбинирана със стойката за мини бар, с цел да спестя място и да направя неповторим, функционален и комфортен дизайн. За банята избрах новаторската технология AquaBlade на Ideal Standard за икономисване на вода и понижаване на замърсяването на водата и разноските, което е от изключителна значимост за един хотел.

Но повече детайлности за плана можете да прочетете тук: https://www.loradeneva.com/

Относно по този начин нареченият " бутиков интериор " това е единствено част от една огромна тематика, в която се надявам моята позиция да бъде потребна.

 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР