Десетокласници от старозагорската математическа гимназия изработиха нов препис на .

...
Десетокласници от старозагорската математическа гимназия изработиха нов препис на .
Коментари Харесай

Ученици от Стара Загора изработиха нов препис на „История славянобългарска“


Десетокласници от старозагорската математическа гимназия създадоха нов дубликат на . В навечерието на Деня на националните будители те подариха своя вид на творбата на Паисий Хилендарски на Историческия музей в града на специфичен празник.

Идеята се ражда в час по литература на тогавашните деветокласници. 29 възпитаници от петте класа на випуска си разпределят текста на Паисий Хилендарски и основават най-новия дубликат на „ История славянобългарска “. През ръцете и мозъците им минават 170 страници думи, написани преди два века и половина. Добавят от себе си илюстрации.

Помага им учителката по литература Екатерина Мирчева, която споделя, че учи повече от учениците си, в сравнение с те от нея.

Ученическият дубликат на „ История славянобългарска “ от 2022 година ще бъде изложен в музея в Стара Загора до този на незнаен създател от 1837 година.

100 години след оповестяването на 1 ноември за празник на заслужилите българи, в друго време и по друг метод, младежите демонстрират, че денят на националните будители продължава да е значим.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР