Десетки учители, ученици и активисти за правата на жените се

...
Десетки учители, ученици и активисти за правата на жените се
Коментари Харесай

Голям протест срещу талибаните

Десетки учители, възпитаници и деятели за правата на дамите се събраха в Кабул през днешния ден, с цел да стачкуват против възбрана девойките да вървят на учебно заведение след шести клас. Местни медии споделиха фрагменти на няколко десетки дами, които, дружно с носещи учебници и облечени в учебни униформи девойки, изискват да бъдат почетени правата им да учат и работят в Афганистан. Те желаеха още веднъж да бъдат отворени всички женски учебни заведения в страната.

Талибаните упражняваха тормоз против участниците в предходни сходни митинги и хората, които се опитваха да ги отразяват. Един от уредниците съобщи пред ДПА, че митингът е почнал пред министерството на образованието и е завършил спокойно.

Повече от един милион девойки в Афганистан се подготвяха още веднъж да тръгнат на учебно заведение в сряда, само че в последния миг талибаните трансформираха решението си за наново отваряне на учебните заведения за тях, прецизира Българска телеграфна агенция. Фундаменталисткото придвижване, което завладя страна в светкавична военна акция през август 2021 година, не уточни причина за смяната на позицията си, която провокира неодобрение в цялата страна.

Международни организации и непознати държавни управления също приканиха талибаните неотложно да преразгледат решението си. " Нашето обръщение е ясно: всички девойки в Афганистан би трябвало да могат да вървят на учебно заведение ", се споделя в общо изказване от нощес на 10 страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. След идването на власт на талибаните в страната твърдолинейни ислямисти започнаха да лимитират правата на афганистанците. Момичетата и дамите бяха лишени от доста от правата си и митинги против измененията бяха потушени
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР