Десетки спрени полети от страна на руската държава към България

...
Десетки спрени полети от страна на руската държава към България
Коментари Харесай

Тричленно семейство трябва да подготви 1700 лв. за лятна почивка


Десетки спрени полети от страна на съветската страна към България и наличието ни в листата с неприятелските страни, предизивика голям брой въпроси за това по какъв начин възнамерява сектора у нас да се оправи със загубата на огромна група обичайни туристи, които нормално избират нашето Черноморие.

Цялата масирана реклама от страна на България в Русия и Украйна се е обезсмислила и плануваните средства, ще се пренасочат към други пазари измежду които прилежащите - Република Северна Македония, Сърбия и Румъния. Това заяви преди броени дни министърът на туризма Христо Проданов.

От Националния ръб по туризъм удостоверяват, че българските старания за привличане на туристите се насочат точно към прилежащите страни, тъй като са в района и ще реагират най-бързо. От останалите страни, от които чакаме поток, са Германия, Полша, Чехия, Унгария, Англия, Ирландия и Израел и страните в Скандинавия – заради обновяване на чартърните полети за сезона.

„ Наблюдаваме 38% повторяемост на почиващите в България, като от Балканските страни, Полша, Чехия, Унгария и Израел доближава до 58%, заяви за bTV зам.-председателят на Борда по туризъм Мартин Захариев.

Снимка: Ладислав Цветков


От туристическата компания Tez Tour, от своя страна чакат най-вече задгранични туристи от Литва, Латвия и Естония, като това се дължи на обстоятелството, че компанията им посреща и обслужва туристи главно от Прибалтика, Русия, Украйна и Беларус, като от последните 3 страни тази година няма да имат никакъв туристопоток, а полетната им стратегия от Русия и Украйна за 2022 година е изцяло анулирана.

„ От останалите пазари не се следят всеобщи анулирания, а по-скоро мъртвило и изчакване във връзка с нови резервации “, споделя ръководителят на отдел „ Входящ туризъм “ в туристическата организация Стефка Славчева.

От организацията не следят анулиране на резервации за почивки на българи в чужбина, само че доста понижава темпа на постъпване на нови резервации, добавя Десислава Прангова, началник на отдел, занимаващ се с изходящия туризъм.

Снимка: iStock


От Борда по туризъм въобще не приказват за анулирани резервации, тъй като по техни думи туроператорите имат направени предварителни записвания за сезон „ Лято 2022”, които са били отворени още през 2020 година

„ Към края на януари записванията за сезона бяха на равнище 72% от записванията за предпандемичната 2019 година Клиентите към този момент са създали в началото вноска и една вероятно анулация е обвързвана със загуба на тази вноска. Клиентите изчакват и за в този момент няма канселирани депозити “, оповестява Захариев.

От бизнеса споделят, че действително записванията за почивки в България за идния летен сезон (2022г.) са вървели с доста положителни темпове, като предварителните резервации през 2019 година преди появяването на COVID-19 се е очертавал един относително мощен туристически сезон.

„ След започването на войната в Украйна темпът на постъпване на нови резервации спадна внезапно. Ако допреди 24 март 2022 сме получавали по към 100 нови резервации дневно, то сега те са по към 10-15 дневно “, споделя Стефка Славчева.

Ще могат ли да си разрешат отмора българите?

Като различен главен проблем, който се разисква за настъпващия летен сезон е въпросът дали туристическият артикул е поскъпнал на база инфлацията и понижената покупателна дарба на българите?

„ Поскъпването на туристическата услуга, e поради неколкократното нарастване на цената на промишления ток и повишаването на питателните артикули, горивата и останалите консумативи, хотелите са принудени да стартират да вдигнат цените си приблизително с към 20-25%, “ споделят туроператорите от Tez Tour.

Средната цена на почивката на тричленно семейство за една седмица ще бъде 1700 лева По 81 лева на човек дневно при 72 лева за предходната година, или с 11% по-скъпа. Казва Мартин Захариев по отношение на въпрос на bTV какъв брой би трябвало да приготви българинът за лятната си отмора тази година.

И други туристически организации споделят, че виждат по-високите цени тази година.

„ По принцип цените тази година са по-високи както в българските хотели, по този начин и в чужбина. Постоянното повишаване на цената на горивото оказва въздействие на цените на чартърните полети. Налага се 21 дни преди датата на тръгване да се прекалкулира цената на превоза и разликата да се доплаща от туристите “, обяснява Пепа Брусева от великотърновския туроператор Intertours.

Какво чака бизнесът от идния сезон?

Борда по туризъм предвижда доходи от 3 милиарда лв. за идващия туристически сезон, само че бизнесът е малко по-скептичен към позитивните прогнози. По техни думи, се чакат доста по-ниски доходи от идния сезон заради намалелия брой туристи. Загуби не са изключени, както заради пропуснати изгоди поради съкращаването на полетните стратегии и отпадането на цели страни, изпращащи туристи в България.

Конкуренцията в лицето на гръцките и турските курорти, остава на разположение, а най-желана дестинация за отмора на българите още веднъж е Турция. „ Причината е в качеството на продукта - висококатегорийни хотели с богата инфраструктура и положително обслужване и храна “, показва още Прангова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР