Десетки събития, свързани с богатата история и интересните обичаи на

...
Десетки събития, свързани с богатата история и интересните обичаи на
Коментари Харесай

``Дни на японската култура`` омагьосват България от септември до ноември |

Десетки събития, свързани с богатата история и забавните традиции на Япония, ще бъдат извършени в идните три месеца като част от годишната самодейност „ Дни на японската просвета в България “. Програмата, завършена от Посолството на Япония и Клуб „ Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай “, ще се организира за 32-ри път.

Специфичното изкуство за нареждане на цветя – икебана, обичайното облекло - кимоно, техниката за направа на изящни картини от рязана хартия – кири-е, късата форма на лирика – хайку и още доста вдъхновяващи обичаи, занимания и занаяти могат да бъдат видени или допрени в другите мероприятия тази есен. Извън сферата на изкуството, любознанието на посетителите ще бъде задоволено и във връзка с историята, архитектурата, стопанската система на Япония и манталитета на японците като цяло. Примери за такива източници на информация са изложбите „ Мрежи от самостоятелни пространства: Токио “ и „ Атмосферата на Токио “, както и Ден на отворените порти в катедра Японистика в Софийкия университет.



Програма

Поредицата стартира в гр. Пловдив, където сред 2 и 4 септември изцяло гратис искащите ще могат да се насладят на галерия „ Кимоното - грациозност, история и чувство за безкрайност! “ в културен център-музей „ Тракарт “. Програмата планува и непосредствено онлайн включване от Япония с майстора на икебана Хидеко Накатани, както и показване на японски песни от лекар по музикознание и музикално изкуство Нели Койчева.



Втората стъпка от графика е 7-ми София Екиден Маратон в Деня на Съединението – 6 септември. Мястото на старта е пространството пред Национален стадион „ Васил Левски “. Първият сходен маратон се организира в Япония преди 104 години сред остарялата японска столица Киото и новата Токио.



Програмата продължава с експозиция на икебана в София от 8 до 11 септември в Галерия „ Сердика “. Изложбата ще разпространява японското изкуство икебана посредством съвременни и обичайни техники и трендове, като ще даде опция на публиката да участва на демонстрациите по икебана и да се допре до японския метод на аранжиране на цветя.
По-късно през септември японската просвета ще плени Варна с две изложения: „ Мрежи от самостоятелни пространства: Токио ", от 11 до 25 в Морската градина и „ Атмосферата на Токио " – от 16 до 30 в “The Bookstore ” Макар да имат разнообразни концепции, и двете изложения демонстрират модерното лице на актуален Токио.



На 22 и 23 септември в София ще се случат цели две забавни събития.. Първото е откриването на галерия " СКРИТИ ПОСЛАНИЯ - модерно японско изкуство " в Триъгълната кула на районния исторически музей на София, която ще бъде налична до 20 октомври. Второто е очарователният концерт с японски и български песни на Детския хор на БНР, който ще се организира в Софийския университет.



Следващата дестинация е Бургас, където сред 23 и 26 септември в Приморски парк ще има Панорама на японското кино с прожекции на 4 кино лентата. Същите филми могат да се гледат и в Дом на киното в София от 7 до 10 октомври.
Краят на септември ще бъде увенчан с галерия на икебана в Столичната библиотека от 24 до 28, както и Ден на отворените порти в катедра „ Японистика “ към Софийския университет на 26. В рамките на второто събитие ще бъде показана вълнуваща лекция на тематика " Японските крепости и замъци “ от проф. Сенда Йошихиро от Университета в Нара.



Актуалната стратегия и информация за идващите месеци може да бъде следена на и , като евентуални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР