Десетки хиляди последователи на шиитския духовник Муктада Садр участваха днес

...
Десетки хиляди последователи на шиитския духовник Муктада Садр участваха днес
Коментари Харесай

Напрежение в Багдад! Десетки хиляди последователи на Муктада Садр се събраха на масова милитва

Десетки хиляди почитатели на шиитския свещеник Муктада Садр участваха през днешния ден в молитва на емблематичния за Ирак " Площад на огромните празници " в столицата Багдад, издигнат при ръководството на починалия през днешния ден президент Саддам Хюсеин за осъществяване на военни паради, заяви Ройтерс. Според организацията това е следващата алегорична демонстрация на въздействието на Садр над огромна част от иракския народ.

През тази седмица Садр подреди на почитателите си да щурмуват " Зелената зона " в Багдад, да окупират Народното събрание и да се молят дружно, защото отхвърля да разреши на политическите си противници да образуват държавното управление 10 месеца след изборите.

Садр беше най-големият победител на изборите през октомври, само че не съумя да сформира държавно управление, в което да няма съдружници на Иран, както беше заречен.

Той отдръпна депутатите си от Народното събрание и в този момент му пречи да избере ново държавно управление, настоявайки за предварителни избори.

Популисткия водач има милиони последователи в Ирак и е показвал, че към момента може да привиква прояви присъединяване на стотици хиляди негови поддръжници, най-вече мюсюлмани шиити от работническата класа, в случай че му е належащо да упражни политически напън.

Днешната петъчна молитва се състоя на известния площад за военни паради в Багдад, издигнат по времето на Саддам през 80-те години на предишния век, след ирано-иракската война.

Хората се събраха и останаха философски навън при температури, достигащи 48 градуса по Целзий, означи АП.

Площадът се намира в сърцето на Зелената зона, където са държавни здания и посолствата. Там е и зданието на Народното събрание, където последователите на Садр организираха неколкодневна седяща стачка.

Бащата на Садр - Мохамед Садр - беше погубен от Саддам поради откритата му съпротива против сунитския режим на диктатора. Муктада Садр наследи почитателите на татко си.

Когато управляваната от Съединени американски щати инвазия през 2003 година смъкна Саддам, Садр стартира протест против американските войски.

Новите му врагове обаче са други шиитски водачи и партии, най-вече свързани с Иран, защото Садр се нарежда като националист, който отхвърля непознатата интервенция. Тези групи, като Садр, са подкрепяни от тежко въоръжени милиции, само че нямат същото въздействие като него върху масите от фанатизирани почитатели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР