Десет държави, сред които САЩ, Бразилия и Египет, критикуваха световна

...
Десет държави, сред които САЩ, Бразилия и Египет, критикуваха световна
Коментари Харесай

САЩ критикуват световна конференция заради сексуалното образование

Десет страни, измежду които Съединени американски щати, Бразилия и Египет, подлагаха на критика международна конференция за полово и репродуктивно здраве, тъй като считат, че тя пропагандирала абортите и половото обучение, заяви Фондация " Томпсън Ройтерс ".

Форумът събра тази седмица в Найроби 9500 делегати, измежду които и държавни глави, представители на финансови институции и донори. В нигерия тя разискват тематики като смъртността измежду родилките, насилието против дами и доброволното фамилно обмисляне.

Десет от 192-те страни в Организация на обединените нации обявиха,че не поддържат потреблението от Международната конференция за популацията и развиването (ICPD) на термина " полови и свързани с репродуктивното здраве права ", тъй като те можело да се употребят за пропаганда в интерес на абортите.

Валери Хюбър, старши консултант в американското министерство на опазването на здравето, декларира, че не всички страни са били съветвани преди началото на събитието, проведено от Организация на обединените нации, Дания и Кения. " Няма такова нещо като интернационално право на аборт. В реалност, интернационалното право ясно дефинира, че всеки има право на живот ", съобщи тя.

" Не можем да подкрепим полово обучение, което не ангажира съответно и родителите и което пропагандира абортите като способ за фамилно обмисляне ", написа в взаимното изказване на десетте страни.

С историческо решение от 22 януари 1973 година Върховният съд на Съединени американски щати постанови в делото " Роу против Уейд ", че всички опити на обособените щати да лишават правото на аборт опонират на Конституцията. Към този миг той е неразрешен без изключение в 30 щата и с известни характерни условия в още 16. През последните години тематиката още веднъж води до надълбоко разделяне в американското общество, в това число дали е морално, въпреки и да е законно, осъществяването на аборти.

През 2017 година президентът Доналд Тръмп възвърне прекъсната преди десетилетия политика на федералната администрация да ограничи интернационалната помощ от бюджета за благотворителни организации, подкрепящи под каквато и да е форма аборта, в това число такива, които просто организират разяснителни акции за тази процедура. Решението провокира затваряне на клиники, прекъсване на осведомителни акции и помощ за бежанци, както и увеличение на рисковете за здравето на милиони дами, споделят експерти по репродуктивно здраве.

Конференцията на ICPD съответствува с 25-та годишнина от среща на върха в Кайро, на която страните участнички се споразумяха да работят за възстановяване здравето на бременни и родилки и да се борят за равни благоприятни условия на дамите с тези на мъжете и срещу насилието над дами. В момента извънредно десни, консервативни и религиозни среди по света интензивно нападат достиженията от последните години, в това число с акции за законодателни промени и възбрана на абортите.

По данни на Фонда за популацията към Организация на обединените нации (UNFPA) всеки ден 800 дами умират от затруднения при бременност и раждания, които биха могли да се избегнат. Над 230 милиона дами желаят да предотвратят зачеване, само че нямат достъп до съвременни противозачатъчни. Всяка трета жена по света е била в миналото в живота си обект на физическо или полово принуждение, допълват от UNFPA.

Организаторите на форума в Найроби отхвърлят изказванията, че единственият фокус е върху абортите и половото обучение. Почти 10 милиарда $ вложения бяха обещани от редица страни (вкл. Англия, Норвегия, Германия и Дания) и частни организации. Според UNFPA с цел да бъдат прекъснати до 2030 година подлежащите на попречване смъртни случаи при раждания, насилието на полова основа, браковете с деца и достъп на всички дами до фамилно обмисляне, ще са нужни към 264 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР