Депутатите започнаха днешното пленарно заседание със спор по дневния ред. Поводът

...
Депутатите започнаха днешното пленарно заседание със спор по дневния ред. Поводът
Коментари Харесай

Депутатите започнаха пленарното заседание със спор по дневния ред

Депутатите започнаха днешното пленарно съвещание със спор по дневния ред.

 

Поводът беше включването в дневния ред за разглеждане на законопроекти за промени в Изборния кодекс. Предвижда се това да бъде точка втора в петък, след провеждането на постоянния парламентарен надзор.

 

Още преди да бъде гласуван дневният ред обаче Милен Матеев от парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ съобщи, че не може в петък да се преглеждат законопроектите за промени в Изборния кодекс. Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че точката би трябвало да остане. Той съобщи, че още от предишния парламент Матеев е приел за своя идея Изборният кодекс да бъде муден и да не се преглеждат измененията.

 

От Българска социалистическа партия желаеха точката за даване на военна помощ за Украйна и планът за пазаруване на нови изтребители да отпаднат от дневния ред.

 

Надежда Йорданова от Демократична България също изиска точката за промени в Изборния кодекс, която е планувана за петък, да отпадне.

 

Предложенията бяха подложени на гласоподаване от зам.-председателя на Народното събрание Росен Желязков, като нито едно от тях не беше признато.

 

За пет часа депутатите не съумяха да одобряват правилника си за работа, по който другояче смятаха, че нямат особени разлики. Работата зацикли още при започване на деня, като първо се караха за мечтаното от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия връщане на хартиената бюлетина, след това посветиха най-малко час на следващ спор за председателските места в парламентарните комисии.

Така правилникът за работа, в който най-съществената точка е тази за кворума и нужните болшинства за приемане и отменяне на законопроекти, остана незавършен и най-малко към този момент не се планува гласуването по него да продължи през утрешния ден. Докато не се одобри нов устав, депутатите работят по остарелия, тъй че работата на Народното събрание не е блокирана.

С до момента гласуваните точки въпреки всичко се одобри предлагането на " Демократична България " шефовете на службите за сигурност да идват на чувания на закрито на срещи на управлението на Народното събрание - с ръководителите на парламентарните групи, ръководителя на Народното събрание и неговите заместници. Прие се и предлагането на обединяването Министерският съвет да изпраща до ръководителя на Народното събрание секретни актове, свързани с публични поръчки.

Пак проблем с комисиите

Около час пленарната зала още веднъж се занима с разпределението на председателските места в комисиите, като този път се караха за комисията за надзор над службите на сигурност. Оказа се, че ГЕРБ желаят сами да са отпред на комисията, макар че към този момент е било контрактувано тя да се управлява на ротационен принцип. Десислава Атанасова и Тома Биков от ГЕРБ сложиха въпроса, че, в случай че се сменят ръководителите на комисията, партията на Бойко Борисов ще е ощетена откъм брой комисии, които да управлява.

Мирослав Иванов и Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " показаха, че ротационният принцип на комисия за надзор над службите за сигурност към този момент е бил контрактуван и в случай че не се съблюдава, ще бъдат ощетени останалите партии в Народното събрание.

ГЕРБ напомни, че в предходното Народно заседание " Продължаваме промяната " е нарушила парламентарната процедура и не е дала управително място на никоя партия в съпротива. " В момента няма ясно изразено ръководещо болшинство, няма ясна съпротива, обстановката е друга ", отговори депутатът от " Продължаваме промяната " Искрен Митев. Посочи, че няма учредения за признателност към ГЕРБ, че се съгласили партията на Кирил Петков и Асен Василев да управлява пет комисии (две от които към този момент седмица не могат да бъдат гласувани).

В последна сметка ГЕРБ не съумя да надделее. " За " концепцията им комисията за надзор за службите за сигурност да остане единствено при партията на Бойко Борисов гласоподаваха само ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Продължаваме промяната " отстъпи от комисии

По проект през днешния ден (2 ноември) депутатите трябваше да гласоподават председателските места в още две комисии - за правата на индивида и вероизповеданията и за земеделие. Тъй като обаче времето не стигна даже за правилника, решението се отсрочва.

От импортираните документи в деловодството на Народното събрание обаче се вижда, че " Продължаваме промяната " отстъпва от двете позиции, на които държеше до предходната седмица. За ръководител на комисията по земеделие предлага депутата Росен Костурков вместо някогашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

Партията на Кирил Петков и Асен Василев предлага ръководител и за комисията по правата на индивида и верооизповеданията - депутата Васил Стефанов. Това значи, че " Продължаваме промяната " се отхвърля да оглави комисията по спорта - където държеше на Радостин Василев - и я оставя за Движение за права и свободи.

 

Министерският съвет да изпраща до Народното събрание неотложно след приемането им всички актове, които са класифицирана информация и не подлежат на обявяване, когато се отнасят до периодически отчети на службите за сигурност, назначение и освобождение на ръководители на спецслужбите и други, реши комисията по правилника през вчерашния ден.

Под " присъстващи “ при очевидно гласоподаване ще се схваща броят на народните представители, които са регистрирани при последната, преди гласуването, инспекция на кворума. Под " присъстващи " при скрито гласоподаване се схваща участвалите в гласуването народни представители.

Решенията на непрекъснатите комисии се одобряват с болшинство от присъстващите, само че единствено, в случай че за решенията са дали своят вот не по-малко от една трета от членовете на комисията. Гласуването е персонално.

Всеки законопроект ще минава през оценка за въздействието и върху българите, и българските жители, живеещи отвън Република България, планува друга смяна.

Комисията по конституционни въпроси ще прави наблюдаване и разбор на законодателството за сходство с правилата и нормите на Европейския съюз и интернационалните правила за отбрана на правата на индивида и главните свободи. Нейното председателство ще е на паритетен принцип, както е при комисията за надзор над спецслужбите.

Временната комисия през вчерашния ден отхвърли предлагането на " Българска социалистическа партия за България " да отпадне част от наредбата, която регламентира, че депутатите получават възнаграждението си единствено по банков път.

В дневния ред на днешното съвещание се планува също чуване на служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев по отношение на оповестеното нарастване на трудовите хонорари в системата на опазването на здравето от предходното държавно управление.

 

Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да даде военна и техническа помощ на Украйна с вносители Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ-СДС, ще разиска Народното събрание като първа точка в четвъртък.

 

Това планува проектопрограмата за работа на депутатите, оповестена на интернет страницата на Народното събрание.

В нея е също план на решение за подсилване на отбранителните качества на България и оказване на военна поддръжка на Украйна, препоръчан от ПГ на " Демократична България ".

За четвъртък се планува разискване и гласоподаване на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електрическа енергия на контролиран пазар. Както и план на решение за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия - с вносители Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ-СДС.

Проектопрограмата включва чуване на служебния министър на енергетиката Росен Христов за доставките на газ в България от 27 април 2022 година до момента.

Решение за приемане на Проект за капиталов разход " Придобиване на нов вид военен аероплан “ - втори стадий, с вносител Министерският съвет, е точка първа за петък, след привършване на парламентарния блиц надзор.

В програмата са и първо гласоподаване на няколко законопроекта за промени в Изборния кодекс.

В петък, с изключение на блиц надзор, ще се организира и постоянният парламентарен надзор.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР