Депутатите приеха промените в Закона за здравето. Чрез него се

...
Депутатите приеха промените в Закона за здравето. Чрез него се
Коментари Харесай

Парламентът с редовни заседания от 14 май

Депутатите одобриха измененията в Закона за здравето. Чрез него се уреждат ограниченията за предотвратяване, ограничение и превъзмогване на последствията от разпространяването и болестта с вируса на COVID-19 за времето след преустановяване на изключителното състояние, което изтича на 13 май.

В края на изключителното съвещание, откакто Законът бе признат с 125 гласа " за ", без " срещу " и с 69 " въздържал се ", председателката на Нарадното заседание Цвета Караянчева заяви, че от 14 май, четвъртък, стартират постоянните съвещание на Народното събрание.

Второто гласувне на Закона за здравето в пленарана зала ще бъде във вторник от 13 часа - на изключително съвещание. 

Депутатите одобриха да се дава опция на министъра на опазването на здравето да афишира изключителна епидемиологична конюнктура на територията на страната или даден район, както и да дефинира нужните ограничения при такива спешни обстановки. Прие се да има възбрана за постановат запори, дава се опция за онлайн съвещания на държавни и локални органи, опция за понижаване на наемите на обекти държавна и общинска благосъстоятелност. В Административно-процесуалния кодекс категорично се вкарва двумесечен период за разглеждане на оспорването на административен акт, публикуван в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

Правят се законови промени, свързани със обществената и икономическа отбрана на жителите, промени в поддръжка на туристическия отрасъл, както и такива, свързани с отдалеченото привършване на образователната година.

По време на дебатите стана ясно, че от Движение за права и свободи поддържат измененията в закона за здравето. " Необходими са критерии какво ще е епидемиологична конюнктура, тъй като точно тази конюнктура ще даде опция за налагане на ограничаващи ограничения ", съобщи Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи. " Предлагаме да бъде включено и подкрепяне на общините поради тежкото им състояние ", добави той.

" Изминаха два доста трудни месеца. Много хора изгубиха своята работа, доста хора ще продължат да понасят неизгоди поради ковид ", сподели Александър Ненков от ГЕРБ. " Искам да отбележа, че 13 май не е сакрална дата, край, всички започваме да живеем обикновено, това не е по този начин ", сподели Ненков и добави, че ще бъдем дълго в такава обстановка без значение дали ще се нарича извънредна или не. От думите му стана ясно, че са ясно регламентирани пълномощията на здравния министър, като прикани да се даде опция да бъде много по-адаптивен. " Каквито ограничения да бъдат подхванати, всичко зависи от самосъзнанието на хората ", съобщи Ненков. Той посочи, че доста от хората са съдействали за ниската заболеваемост от киронавирус. И подчерта, че има стопански мерки  в отговор на рецензиите на Корнелия Нинова. " Би било добър знак, в случай че всички групи в Народното събрание го поддържат ", добави той. Съпартиецът му  Александър Иванов пък изрази мнение, че навременната реакция на Народното събрание и държавното управление разрешила на България да има най- меките ограничения. 

" Повече от 10 % от инфектираните са от медицински личен състав. Това значи, че нещо куца в противоепидемичните ограничения. Това е тревожна наклонност ", съобщи Калин Поповски от Вътрешна македонска революционна организация. " Дано с този закон се върнем към нормализация на икономическия живот ", уточни депутатът.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изрази мнение, че трябвало да има разбор по какъв начин ограниченията се отразявали на стопанската система и добави, че държавното управление нямало проект какво ще се вършим напред. " Няма нито една нова мярка ", акцентира тя и добави, че с тези ограничения се засилвала несигурността. Тя прикани експертите да не оставят единствено политиците да взимат решения. Според Нинова рецесията посочила сериозните проблеми в здравната система, в икономическия модел. Нинова предложи да се сътвори краткотрайна комисия за това по какъв начин се разходвали средствата за преодоляване на рецесията и тя да бъде управлявана от опозицията. Тя определи социалните текстове като положителни. " Факт е, че държавното управление не направи разбор на личните си дейности, факт е, че държавното управление не чу нито едно градивно предложение на опозицията ", сподели още Нинова.

По думите на сътрудника й Крум Зарков този закон трябвало да даде изясненост какво можело и какво не можело да се прави. По думите му имало групи хора, които били забравени, например самонаетите. Той също посочи, че има и положителни неща в законопроекта, като поддръжката за микропредприятията и отворянето на съдилищата. " Ние не можем просто да подкрепим закона, тъй като той превежда филофията на среднощния брифинг ", сподели Зарков.

" За мен е разочароващо, че здравната комисия не взе отношение към закона за здравето ", сподели пък от своя страна сътрудника му Георги Михайлов и добави, че нямало по какъв начин да одобряват да се хвърли отговорността върху министър Ананиев и основния хигиеничен контрольор. По думите му държавното управление се пробва да стовари отговорността единствено върху здравния министър и да избяга от отгорност.  " Приехме да се самоунижим, с цел да прекъснем своята работа, а в този момент започваме работа когато има растеж на инфектираните ", сподели от своя страна социалистът Тодор Байчев. " Искам да обърна внимание във връзка с лихвите на жителите, по повод този закон няма да работи ", сподели той и добави, че Българска социалистическа партия ще гласоподава с " въздържал се " при гласуването.

" Големи и мощни страни се оказаха неподготвени. Трябва да стартираме да мислим по друг метод, да променяме закони и наредби ", сподели Пламен Христов от " Воля ". Той  добави, че групата на " Воля " ще поддържа на първо четене измененията, само че ще внесат свои оферти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР