Няма конкретна причина за появата на полипите на дебелото черво,

...
Няма конкретна причина за появата на полипите на дебелото черво,
Коментари Харесай

Полипите на дебелото черво дълго време остават без симптоми

Няма съответна причина за появяването на полипите на дебелото черво , само че има фактори от средата на живот, които е открито, че благоприятсват развиването им. Избягването на несъразмерната потреблението на храни богати на мазнини, алено месо, подържането на обикновено телесно тегло и въздаржането от тютюнопушене са фактори способсващи за предварителна защита от тяхното формиране. Това сподели в изявление за News.bg доктор Калин Сапунджиев от Клиниката по гастроентерология на ВМА .

По думите му, полипите на дебелото черво съставляват лигавични разразствания с друга величина и тип , като генерално можем да ги преглеждаме като неопластинчи и не-неопластични. Неопластичните полипи имат свойството да се преобразуват в злокачествени обединения, в случай че не бъдат отстранени в точния момент.

Повечето полипи на дебелото черво не водят до присъщи признаци , които да насочат вниманието на пациентите. Нарастването на размера им с времето може да докара до опеределени недоволства като съществуване на кръв в изпражненията, смяна във формата им или съществуването на запек или диария с по-голяма дълготрайност, сигнализира експертът.

Полипите на дебелото черво засягат и двата пола , като по-често се срещат измежду мъжката част от популацията. Във възрастово отношение е по-характерно да се откриват полипи след 40-годишна възраст , въпреки в някои фамилии да има фамилна обремененост и полипите да се срещат и по-рано.

Няма съответна причина за появяването на полипите на дебелото черво, само че има фактори от средата на живот , които е открито че благоприятсват развиването им. Някои от тях са диетата богата на мазнини и алено месо, неналичието на фибри в храната, тютюнопушнето и затлъстяването, акцентира доктор Сапунджиев.

Основният метод за диагностика и лекуване на полипите на дебелото черво е осъществяването на колоноскопия , което съставлява проучване посредством видеоколоноскоп на цялата дължина на дебелото черво.

Друг вид за диагностика съставлява провеждането на нагледно проучване като капсулна ендоскопия или виртуална колоноксопия. Отстраняването на полипите се случва по време на осъществяването на колоноскопия, което се случва под цялостна анестезия и пациентът не усеща никакъв дискомфорт. Пълният набор от диагностични и лечебни процедури се организират във ВМА , като броят на колоноксопиите в Клиниката по гастроентерология доближава над 2500 в границите на година, изясни медикът.

В средата на месец юни (14 и 15 юни) ще се състои и следващото издание на ендоскопския конгрес BULENDO , на което своите благоприятни условия ще показват най-хубавите ендоскописти от цялата страна. Като част от научната стратегия ще бъде демонстрирано и отстраняването на полипи на дебелото черво по най-иновативни способи, предложени от всички международни и европейски организации.

В практиката ми постоянно ми задават въпроса има ли метод да се предпазим от образуването на полипи на дебелото черво. По-рано загатнах кои са рисковите фактори. В умозаключение е редно да кажем, че избягването на несъразмерната потреблението на храни богати на мазнини, алено месо, подържането на обикновено телесно тегло и въздаржането от тютюнопушене са фактори способсващи за предварителна защита от формиране на полипи на дебелото черво, поучава младият гастроентеролог.

Въпреки това, провеждането на скринингова колоноскопия остава единственият сигурен метод за предварителна защита и ранно разкриване на раковите болести, като по отношение на всички интернационалните стандарти е редно първата скринингова колноскопия да бъде извършена на 45-годишна възраст, в случай че в фамилията на пациента няма данни за по-ранно открит карцином на дебелото черво.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР