Депутати от Продължаваме промяната се опитват да прокарат в нарушение

...
Депутати от Продължаваме промяната се опитват да прокарат в нарушение
Коментари Харесай

ПП иска индексация на строителните договори

Депутати от " Продължаваме промяната " се пробват да прокарат в нарушаване на закона прясно отритнат от Народното събрание законопроект. Той касае основна смяна в Закона за публичните поръчки (ЗОП) - опцията за индексация на договорите съгласно инфлация, като резултатът му може да възлезе на стотици милиони левове, написа в. " Сега ".

В разгара на политическата рецесия през май депутатите отхвърлиха законопроекта още на първо четене и съгласно правилника на Народно събрание повторното му внасяне може да стане след приключване на най-малко 3 месеца. Това не е попречило на Настимир Ананиев и група народни представители от Политическа партия да го внесат още веднъж, освен това с буквално преписани претекстове и леко изменени текстове.

Както " Сега " писа, първият план за индексация на строителните и други контракти с претекст " инфлация ", импортиран от депутати на Политическа партия и Има Такъв Народ, породи тежки разногласия в Народното събрание. В момента Закон за обществените поръчки разрешава надхвърляне на цената по договорите единствено в лимитирани случаи, а индексация на цени поради инфлация е позволена единствено в случай че такава е авансово планувана в тях. Идеята на измененията е индексацията съгласно инфлацията да може да се приложи и за заварени контракти без такава уговорка.

Първото предложение докара до величествен скандал в Народното събрание. Проблемът идва от погрешното изказване в претекстовете, че планът няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет. В същото време възможна индексация на договорите е обвързвана с разноски за стотици милиони - както по европейски, по този начин и по национални планове.

Без обезпечено финансиране в бюджета индексацията ще се окаже допустима единствено при възложители, които разполагат със свободен запас. Оспори се и самото използване на наредбите към към този момент подписани контракти, за които се твърди, че са сключвани при раздути цени. Министерство на регионалното развитие показа тогава методика, която предвиждаше таван на индексацията - до 15% от цената на контракта.

Този законопроект бе отритнат на първо четене в пленарна зала на 9 юни. И това би трябвало да смъкна въпроса от полемика в Народно събрание. Съгласно правилника на Народно събрание, отритнат на първо четене план може да се внася единствено след промени в главните му положения, което се отразява в претекстовете, и не по-рано от три месеца.

В прорез с това предписание обаче, на 19 юли Настимир Ананиев и група народни представители от Политическа партия са внесли още веднъж плана със същите претекстове и леко модифицирано наличие. Основната разлика е, че методиката за индексация няма да се дефинира с правилника за използване на Закон за обществените поръчки, а ще се написа от Министерски съвет. Според финансовото министерство това е по-гъвкав механизъм, тъй като типовете контракти са разнообразни, методиките следва да са разнообразни, а честите промени в правилника за Закон за обществените поръчки не са целесъобразни и основават правна неустановеност.

В новия план обаче не е отразена нито една от отправените рецензии. Финансовият министър Асен Василев да вземем за пример настоя през май актуализацията да се ползва единствено за идни действия по заварени планове, само че не и за към този момент завършили такива.

Това бе признато с голямо неодобрение от бизнеса, тъй като строителните компании настояват, че са се съгласили на анексиране на остарели контракти поради уверения, че цените ще бъдат индексирани. В препоръчаната от районния министър Гроздан Караджов методика се предвиждаше опция на индексация на разноски, фактурирани или настъпващи след края на юни 2021 година Новото предложение не дава и никаква ограничаваща рамка за оптимално допустимото нарастване на цената на контракта след индексиране.

Текстовете на новото изменение - сходно на остарялото, са рамкови и дават голяма независимост на Министерския съвет да дефинира разпоредбите. Оказва се и че за другите типове контракти - за услуги, доставки и строителство, може да има разнообразни методики, а какво ще написа в тях - никой не разяснява. Не е направено никакво изпитание и в посока да се покаже резултатът на възможна смяна в Закон за обществените поръчки върху бюджета на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР