Ден преди изтичането на крайния срок, няма нито един кандидат

...
Ден преди изтичането на крайния срок, няма нито един кандидат
Коментари Харесай

Няма нито един кандидат за шеф на антикорупционната прокуратура в Румъния

Ден преди приключването на крайния период, няма нито един претендент за основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) в Румъния, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

За поста основен прокурор има двама претенденти - Габриела Скутя от прокуратурата към Апелативния съд в град Брашов и Даниел Хородничану, който се е кандидатирал и за втори мандат в Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ), заяви в понеделник уеб сайтът Зиаре. За началник на антикорупционната прокуратура обаче до през вчерашния ден не бе импортирана нито една кандидатура, оповестява уеб сайтът.

В 24 часа през днешния ден изтича крайният период за внасяне на документи в процедурата по желание на ръководители на Главна прокуратура, НДБК и ДРПОПТ. Министърът на правораздаването Каталин Предою съобщи в понеделник, че има импортирани кандидатури и изрази вяра да се появят и други, предава Българска телеграфна агенция.

Процедурата започва на 2 декември. Понастоящем и трите институции се управляват от краткотрайно изпълняващи длъжността заради разнообразни аргументи.

Лаура Кодруца Кьовеши, която бе определена за европейски основен прокурор, бе отстранена като началник на НДБК от предходния министър на правораздаването през лятото на 2018 година Оттогава прокуратурата, която реализира стотици неоправдателни присъди за корупция по високите етажи на властта, е с краткотрайно управление.

Днес министерството на правораздаването би трябвало разгласи кои претенденти дават отговор на нужните условия, а интервютата с тях ще се проведат в интервала 14-17 януари 2020 година Резултатът от процедурата по желание ще бъде обявен на 21 януари. Предложението на министъра на правораздаването за съответните постове се изпраща на Висшия съвет на магистратурата за мнение. След това министърът изпраща номинациите на президента, който прави назначенията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР