Демокрацията е изправена пред трайни и тревожни предизвикателства в световен

...
Демокрацията е изправена пред трайни и тревожни предизвикателства в световен
Коментари Харесай

Среща на върха на Байдън: Демокрацията е под заплаха

Демокрацията е изправена пред " трайни и тревожни провокации " в международен мащаб, съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в четвъртък на виртуална среща на високо ниво за демокрацията, провокирала дискусия, защото Китай и Русия не бяха поканени за присъединяване.

Байдън, който встъпи в служба през януари в изискванията на най-голямата политическа рецесия в Съединени американски щати от десетилетия насам, съобщи, че трендовете " значително сочат в неправилна посока " и че " повече от всеки път демокрацията се нуждае от бранители ".

" Намираме се в повратен миг ", сподели Байдън. " Ще позволим ли да продължи безконтролното връщане обратно във връзка с правата и демокрацията? "

Двудневното събитие, което се организира посредством видеовръзка поради пандемията от ковид, беше оповестено от Белия дом за лидерска самодейност на Съединени американски щати в екзистенциалната битка сред демокрациите и мощните автокрации или диктатури.

" Не се заблуждавайте, намираме се в миг на демократична равносметка ", съобщи Узра Зейа, заместител държавен секретар по въпросите на гражданската сигурност, демокрацията и правата на индивида.

" Страните в съвсем всеки район на света претърпяват степени на оттегляне от демокрацията ", съобщи тя.

Срещата на върха включваше встъпителни думи от Байдън и държавния секретар Антъни Блинкен, като в нея участваха представители на към 100 държавни управления, както и на неправителствени организации, частни предприятия, филантропски организации и законодателни органи.

Байдън се включи в срещата на върха в миг, когато Съединените щати са изправени пред рецензии поради листата на задграничните посетители и дълбоки проблеми на вътрешнополитическия фронт, до момента в който Доналд Тръмп продължава шокиращия си опит да дискредитира изборите през 2020 година, които загуби.

Напрежение имаше и по въпроса кой би трябвало да бъде в - и отвън - листата на поканените.

Китай и Русия, които Байдън разказва като водачи от лагера на автокрациите, бяха демонстративно изключени, което провокира язвителни мнения.

" Нито една страна няма право да прави оценка големия и разнороден политически пейзаж в света съгласно един-единствен аршин ", написаха посланиците на Русия Анатолий Антонов и на Китай Цин Ган в взаимно изказване.

Решението за това кои други страни би трябвало да бъдат изключени от срещата на върха поради нарушение на правата на индивида или подправяне на вота също беше дискусионно.

Така да вземем за пример Пакистан и Филипините бяха поканени, а националистическото държавно управление на Унгария, член на Европейски Съюз, не беше позволено. Бразилският десен президент Жаир Болсонаро беше поканен, до момента в който водачът на Турция, страна - членка на НАТО, Реджеп Тайип Ердоган остана непоканен.

Байдън прикани международните водачи да поемат съответни задължения по време на срещата на върха и Съединените щати дадоха обещание стратегии на стойност 424 млн. $ за подкрепяне на отбраната на медийните свободи, битката с корупцията и поддръжката на свободните избори по света.

Сред тях са милиони долари американско финансиране за подсилване на честността на изборите и 30 млн. $ за интернационален фонд за поддръжка на самостоятелните медии в " небогати на запаси и нестабилни условия ".

Министърът на финансите Джанет Йелън, която приказва на срещата на върха за напъните за битка с корупцията, призна, че Съединените щати са може би " тъкмо в този момент най-хубавото място за укриване и изпиране на нелегално добити облаги ".

Всъщност най-неудобният детайл от срещата на върха беше фактът, че Байдън се бори да възвърне вярата в демокрацията вкъщи, а не на другия завършек на света.

Тръмп към момента отхвърля да признае резултатите от изборите през 2020 година

С помощта на симпатизиращи му медии, в това число мощната Fox News, някогашният републикански президент продължава да популяризира неистини за измами измежду десетките си милиони поддръжници.

И защото шоковите талази от щурма на Конгреса на 6 януари, осъществен от поддръжници на Тръмп, към момента отекват, нарастват опасенията за парламентарните избори през 2022 година и президентския избор през 2024 година, на които Тръмп може да се опита да се завърне в политиката.

Брус Джентълсън, който преподава политически науки в университета " Дюк ", съобщи, че сходна среща на върха " в никакъв случай не е била добра концепция ".

" Нашите проблеми тук са доста по-тежки, в сравнение с във всяка друга западна народна власт. Сградата на Капитолия беше атакувана, имаше опит за прелом. Не сме виждали това да се случва в Париж, в Бундестага или в централата на Европейски Съюз в Брюксел ", сподели той.

" Ако желаеме да се конкурираме като народна власт би трябвало да създадем всичко по силите си и това в действителност зависи повече от нас вътре в страната, в сравнение с от това по някакъв метод да съберем 100 международни водачи и да кажем: " Харесваме демокрацията ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР