Демократи или републиканци: вотът в три ключови щата - Джорджия,

...
Демократи или републиканци: вотът в три ключови щата - Джорджия,
Коментари Харесай

Балотаж в Джорджия ли ще реши мнозинството в американския сенат?


Демократи или републиканци: вотът в три основни щата - Джорджия, Невада и Аризона ще реши кой ще надделее в американския сенат. Кои са печелившите от междинните избори?

Републиканци и демократи към момента са в очакване на финалните резултати от, които се организираха през вчерашния ден. Въпреки че към момента няма финални данни за спечелили и победени, по всичко проличава обаче, че републиканците ще завоюват камарата на представителите, където са спечелили 204 места от нужните им 218.

Как върви битката за Сената?

За момента републиканците и демократите са спечелили по равно количество места в него - 48. За болшинство са нужни 51.
Редакцията предлага
В Джорджия, щата с най-многобройно чернокожо население, сегашният сенатор от демократическата партия Рафаел Уорнок е свещеник в известната баптистка черква " Ебенезер " в Атланта, където е проповядвал Мартин Лутър Кинг. Неговият конкурент, Хершел Уокър, е играч по американски футбол, който някогашният президент притегля в политиката. Ако никой от претендентите не получи болшинство, конкуренцията ще се насочи към втори тур на 6 декември.

В Аризона досегашният сенатор и демократ - пенсионираният астронавт Марк Кели е изправен срещу Блейк Мастърс, млад и подкрепян от Тръмп републиканец. Проучванията  дават лека преднина на Кели, само че щатът нормално е доста оспорван. В Невада първата американска сенаторка от латиноамерикански генезис Катрин Кортез Масто е изправена пред тежка борба за преизбиране против Адам Лаксалт, някогашен основен прокурор на щата. Както в Аризона, по този начин и в Невада изборите се организират частично посредством гласоподаване по пощата, което значи, че.

Големите победи, които са ясни към този момент

Рон ДеСантис може би е най-големият печеливш републиканец в страната. Губернаторът на Флорида завоюва в в миналото колебаещ се щат с разлика от близо 20 пункта и за него гласоподаваха и обичайно демократични окръзи.

Огромната победа нарежда ДеСантис за евентуална президентска акция през 2024 година и го трансформира в знак на републиканския триумф. Флорида беше един от дребното щати, в които упованията за " алена вълна " се сбъднаха.

Демократическата партия пък получи голям подтик в Пенсилвания в ранните часове на сряда сутринта, когато Джон Фетърман завоюва конкуренцията за Сената в този щат. Шест часа след затварянето на изборните секции Фетърман бе разгласен за победител в конкуренцията против Мехмет Оз, прочут доктор републиканец.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР