Делото за румънската Революция от 1989 г. отново беше изпратено

...
Делото за румънската Революция от 1989 г. отново беше изпратено
Коментари Харесай

Делото за румънската Революция от 1989 г. отново се връща в съда

Делото за румънската Революция от 1989 година още веднъж беше изпратено в съда към шест месеца откакто Върховният касационен съд изиска наново следствие, оповестява в. " Адевърул ".

По този метод някогашният президент на Румъния Йон Илиеску, някогашният вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и някогашният шеф на военната авиация Йосиф Рус още веднъж ще се изправят пред съда по обвинявания в закононарушения против човечеството.

Съобщението беше направено от основния прокурор на Румъния Габриела Скутя.

На 14 февруари 2022 година Върховният касационен съд върна делото на Главната прокуратура за наново следствие, а на 21 март тази година следствието беше възобновено.

Габриела Скутя уточни, че обвинителният акт е фокусиран върху дейностите от интервала 22-30 декември 1989 година и в не засяга военни, които са изпълнявали заповеди.

Така съгласно прокурорите Йон Илиеску, в качеството си на държавен глава, ръководител на Съвета на Фронта за национално избавление и на Висшия боен съвет, " е вкарвал в илюзия публичното мнение трайно, повтарящо се и систематично посредством телевизионните си изяви и лъчение на публични известия " за да затвърди и укрепи политическата си власт, добита на 22 декември 1989 година

Тези дейности са довели до основаване и разгръщане на обща терористична неуравновесеност, довела до голям брой обстановки на " другарски огън ", вследствие на което в интервала 22-30 декември умират 857 души, 2382 души са ранени, 585 души са лишени от независимост в нарушаване на интернационалното право, а 409 души понасят тежки премеждия.

Тези действия на обвинения Йон Илиеску са довели до " положение на непосредствена и сериозна заплаха за съществуването на забележителна част от цивилното население на цялата територия на Румъния ", настояват прокурорите.

Същите обвинявания са повдигнати и против някогашния вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и някогашния шеф на военната авиация Йосиф Рус.

Тримата обвинени бяха изпратени на съд в началото през 2019 година

" Румънската гражданска война от декември 1989 година се характеризира с поредност от основателни национални митинги, обществени и политически претенции, улични боеве, всеобщи демонстрации, жестоки въоръжени репресии, които стартират в Тимишоара на 16 декември 1989 г, по-късно не престават в Букурещ и други румънски градове от следобеда на 21 декември 1989 година, като кулминационната точка е напускането на централата на Централния комитет на Румънската комунистическа партия (ЦК на РКП) от президентската двойка Николае и Елена Чаушеску на 22 декември 1989 година, миг, който значи загубата на прерогативите на държавната власт от тяхна страна и края на комунистическата тирания в нашата страна ", се показва в известие на прокуратурата.

Впоследствие на цялата територия на Румъния съзнателно е разгърната огромна, систематична и изключително комплицирана военна акция, която е неповторима в националната история и която предизвиква доста огромен брой смъртни случаи, пострадвания, душевен премеждия и съществено отнемане от независимост, акцентират прокурорите.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР