Лидер на крайнодясната партия Алтернатива за Германия беше осъден от

...
Лидер на крайнодясната партия Алтернатива за Германия беше осъден от
Коментари Харесай

Глоба от 13 000 евро за крайнодесния Бьорн Хьоке заради използване на нацистки лозунг

Лидер на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " беше наказан от немски съд за потребление на неразрешен нацистки девиз.

Бьорн Хьоке, който оглавява " АзГ " в източната немска провинция Тюрингия, беше санкциониран с 13 000 евро за закриване на предизборна тирада през 2021 година с фразата: " Всичко за Германия! ".

Тази фраза е неразрешена в политическите речи в Германия, защото е била употребена от СА, " щурмоваците " на Адолф Хитлер - паравоенни формирования на националсоциалистическата партия (НСДАП), които изиграват централна роля в завладяването на властта от нацистите през 30-те години на предишния век. Лозунгът е бил изписан върху щиковете им.


Хьоке е водач на най-екстремното крило на партията. Той за първи път притегли интернационално внимание с тирада от 2017 година, в която се оплакваше от построяването на мемориал на Холокоста покрай Бранденбургската врата в Берлин.

Наричайки германците " единствените хора в света, които са сложили мемориал на срама в сърцето на своята столица ", Хьоке изиска " завъртане на 180 градуса " в " политиката на паметта " на страната. През 2019 година съд постанови, че той може с съображение да бъде именуван " фашист " поради възгледите си.

Хьоке възнамерява да се кандидатира за министър председател на районните избори в Тюрингия през септември. В скорошно изследване " АзГ " беше избрана като най-популярната партия в Тюрингия с 30 % поддръжка измежду локалното население. В народен мащаб партията е на второ място с към 18 %.

 

Източник БНР

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР