Дело за отмяна на отказ на областния управител на Област

...
Дело за отмяна на отказ на областния управител на Област
Коментари Харесай

РЕКОРД: Дело срещу областен управител се точи 22 години

Дело за анулация на отвод на регионалния шеф на Област София град за обезщетяване на притежателите на отчужден неподвижен парцел е траяло повече от 22 години.

Този абсурден факт е открит от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС) при инспекция на 145 заявки за отплата на вреди от постепенно правораздаване за интервала 1 април – 30 юни 2023 година Установено е, че повече от половината от тези заявки – цели 81, са основателни, като 16 са по наказателни, а 65 – по цивилен, търговски и административни каузи, заяви „ Сега “

Специално в тази ситуация с регионалния шеф, делото е почнало през далечната 1999 година по тъжба, подадена от наследниците на притежателя на отчуждения парцел. Установено е, че позволените рекордни забавяния за административно дело са свързани с организацията на правосъдните съвещания и събирането на доказателства в двете етапи на първоинстанционното произвеждане в Софийски градски съд.

По делото са били разрешени пет съдебно-технически експертизи за определяне на идентичността на отчуждените парцели със в този момент съществуващите, на осъществените в тях строителни действия, за установяване на тяхната стойност и други В първата си фаза по обжалване на отхвърли за обезщетяване на наследниците, производството е траяло 13 години и 6 месеца.

То е било спряно в интервала от 25 февруари 2004 година до 09 юли 2010 година, тъй като внезапно било намерено друго дело, което се оказало обвързвано с рекордно забавеното, т.е. цели 6 години по него не е осъществявано нищо, с цел да чака друго решение.

Според практиката на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург,  в тези случаи следва да се уточни дали в производството, поради което е било спряно главното произвеждане, е имало неоправдани забавяния. В случая забавяния са позволени във всички етапи и по всички свързани каузи.

Извън интервала на прекъсване, в главното производството са позволени забавяния, свързани с организацията на правосъдните съвещания, твърди Инспекторатът на Висш съдебен съвет. Насрочени са 17 съвещания, като 10 от тях са отсрочени за събиране на доказателства. Шест правосъдни съвещания са отсрочени за приканване на страни, което в огромна степен е било обусловено от присъединяване на огромен брой заинтригувани страни.

Във втората си фаза производството е траяло 4 години. Проведени са 4 правосъдни съвещания, които са отлагани за осъществяване на съдебно-техническа експертиза. Съдебните съвещания в това произвеждане са насрочвани през шпации от 2 до 7 месеца.

Реклама

При сегашната инспекция на Инспектората е открито и наказателно дело с общата дълготрайност на производството от 17 години, 2 месеца и 15 дни. През този интервал, то се е движело сред съдилища в Ловеч, Плевен, Велико Търново, София и назад.

Проверяваното произвеждане е формирано за машинация, а след преценка на събраните по делото доказателства, е водено към този момент за осъществяване на банкови и финансови покупко-продажби без позволение.

Досъдебната фаза на наказателното произвеждане, формирано на 27 април 2005 година е траяла 7 години и 7 месеца. Според констатациите на проверяващия състав на Инспектората несъразмерната й дълготрайност е в следствие главно на събитието, че делото е било с изключителна правна трудност.

Били разпитани над 50 очевидци, част от които по делегация и след изпратени молби за правна помощ до две държави-членки на Европейски Съюз. Събран бил забележителен размер писмени доказателства (от нотариални производства, дружествена, счетоводна и данъчна документация). Разкривана е банкова загадка. Изготвени са три експертизи.

Три години след образуването му, досъдебното произвеждане е изпратено с разпореждане на наблюдаващия прокурор от районната прокуратура в Ловеч по подготвеност. Със заповед на административния началник отново заради изключителната фактическа и правна трудност на делото, е избран и втори наблюдаващ прокурор.

Има открито безучастие на прокурор, само че главните забавяния са позволени в правосъдната фаза на процеса, като в това число са отпадали обвинявания и поради изтекла отминалост.

Процедурата

От административната процедура за обезщетение за постепенно правораздаване могат да се възползват страни по завършени цивилен, административни и наказателни каузи, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от Инспектората на Висш съдебен съвет, а по-късно споразуменията за погашение на компенсации се подписват от министъра на правораздаването.

По закон основният контрольор на всеки три месеца изпраща на Висшия правосъден съвет данни за откритите нарушавания, а министърът на правораздаването – за изплатените компенсации. Законът повелява още през половин година съветът да проучва аргументите за нарушаванията и да приема ограничения за тяхното премахване.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР