Дело срещу депутатът от Възраждане“ Иво Русчев се държи от

...
Дело срещу депутатът от Възраждане“ Иво Русчев се държи от
Коментари Харесай

Депутат на Копейкин излъга прокуратурата: Безработен съм!

Дело против депутатът от „ Възраждане “ Иво Русчев се държи от прокуратурата на трупчета с процедурни хватки, вместо да изиска събаряне на имунитета му, разкри „ Капитал “.

Междувременно Русчев се подписа под различния законопроект за основаване на механизъм за следствие на основния прокурор. Промените бяха импортирани от част от групата на „ Възраждане “, а в залата бяха прегърнати от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Те плануват основният прокурор да се проверява от шефа на националното разследване, вместо от особено определен висш арбитър, както оферират служебното държавно управление и „ Демократична България “.

Преди година Русчев се оказа и измежду депутатите от „ Възраждане “, които стачкуват против зелените документи за коронавирус, само че са имунизирани.

Срещу Русчев се води дело за двойно гласоподаване на евроизборите през 2019 година За това закононарушение Наказателен кодекс планува пробация и санкция до 2000 лв..

Още по време на следствието излиза наяве, че Русчев е определен за народен представител. Това е обявено на Софийската районна прокуратура, която управлява производството.

Въпреки това делото не е спряно, както изисква законът, а е импортирано в съда с предложение Русчев да бъде освободен от наказателна отговорност и единствено санкциониран.

Реклама

Прокуратурата се доверява на изказванието на Русчев, който при привличането му за обвинен споделя, че е незает. Това се случва през март 2022 година, когато той към този момент е народен представител.

Впоследствие Софийският областен съд открива, че въпреки документите да уличава Иво Русчев в двойно гласоподаване, против него не може да се направи нищо, защото депутатският имунитет го пази.

Така при започване на октомври м. година Районният съд разпорежда преустановяване на производството по делото и то е върнато на прокуратурата. Вместо да бъде пожелан имунитетът на Русчев, това още веднъж не се случва, а обвинителят стачкува против прекратяването. Така делото стига до Софийския градски съд, който удостоверява разпореждането на по-долната инстанция. Това се случва на 7 декември предходната година.

„ Сега “ откри определението на градския съд в деловодните регистри. От него се вижда, че съгласно прокуратурата съдът е трябвало да гледа делото против Русчев, а не да й го връща. Прокуратурата твърди още, че не било известно въз основа на какво е признато от съда, че обвиненият е депутат.

Градските съдии означават, че делото е трябвало да бъде спряно още когато проверяващите са уведомили прокурора, че Русчев е с имунитет. Така Русчев е бил притеглен и разпитан като обвинен в нарушаване на закона, одобряват още тримата градски съдии.

До края на живота на 48-ото Народно заседание, близо 2 месеца след определението на градския съд, прокуратурата по този начин и не се съобрази с „ подсказването “, че би трябвало да изиска имунитета на Русчев.

Сега, когато той в действителност е незает, би трябвало да няма спънка да бъде притеглен като обвинен и даден на съд.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР