Декларира ли се някъде получен по наследство имот?Е.Д., София----------------------------Дълго време

...
Декларира ли се някъде получен по наследство имот?Е.Д., София----------------------------Дълго време
Коментари Харесай

Наследен имот задължително се декларира в общината

Декларира ли се някъде получен по завещание парцел?

Е.Д., София

----------------------------

Дълго време общото предписание бе, че при придобиване на имот собственикът, надлежно носителят на лимитираното вещно право, трябваше да уведомява за това документално в двумесечен период общината по местонахождението на парцела. За целта се подаваше данъчна декларация за облагане с годишен налог върху недвижимите парцели. Без значение беше дали се придобива преди малко издигнато жилище, дали се купува остаряло, или става дума за подмяна. Всеки, който е придобил, беше длъжен в двумесечен период от изповядването и вписването на договорката да уведоми и да подаде декларация. 

С смяна в член 14 от Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) през 2019 година това обаче към този момент не е по този начин. Не се подават данъчни заявления за облагане с годишен налог за парцелите и лимитираните вещни права, добити по възмезден или безплатен метод, разпорежда в този момент ЗМДТ. Вместо това службите по вписванията и нотариусите са задължени в 7-дневен период да дават на данъчните служби към общините информация за трансферираните недвижими парцели, както и за размера на заплатения локален налог за придобиването им. Важно е да се знае обаче, че в случай че се прави някаква смяна - да вземем за пример новопридобитият парцел става главно жилище, тогава ще би трябвало декларация. Това е по този начин, тъй като за главно жилище се заплаща 50% налог и е въпрос на избор на притежателя кой парцел ще уточни.

И тук стигаме до придобиването на парцел при заместничество. Според закона при заместничество, при което има парцел или идеални елементи от парцел, наложително се уведомява общината по местонахождението на парцела и се подава данъчна декларация. При наследяването уведомяването и подаването на данъчната декларация за придобиване на парцел стават в шестмесечния период, който е очакван и за декларациите за налог завещание. В този случай важи правилото, че подадената декларация от един правоприемник употребява и останалите. При неподаване на декларацията наследниците, заветниците или техният легален представител (родителите на малолетно дете, което наследява, да речем, от дядо си апартамент) подлежат на санкция от 10 до 400 лв. 

Отделно от това, в случай че не е подадена данъчна декларация от наследниците или заветниците, след приключването на 6-месечния период общината образува партида за наследения неподвижен парцел въз основа на данните, налични при нея и в регистъра на популацията.

Що се отнася до заплащането на налог здания и такса боклук, то те могат да бъдат импортирани поотделно или от един човек за всички, когато няколко души наследяват парцела. Според закона данък здания се заплаща за постройките и поземлените парцели в строителните граници на обитаемоте места и селищните формирания, както и застроените аграрни земи и гори - само че единствено за фактически застроената повърхност и прилежащия ѝ терен. Извън тези граници налог се заплаща за парцели, които са предопределени за жилищни, общественообслужващи, индустриални, складови, вилни, спортни, развлекателни функционалности. Безспорно това са преимуществените случаи. Това обаче значи, че в случай че на някакво съображение се придобива единствено някой от горепосочените парцели, идва задължението за подаване на декларация в шестмесечния период, в случай че се наследява. Това не е наложително, в случай че се получават или наследяват единствено аграрни земи и гори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР