Декларация в подкрепа на Гуайдо подписаха 19 европейски страниСъвместна декларация

...
Декларация в подкрепа на Гуайдо подписаха 19 европейски страниСъвместна декларация
Коментари Харесай

Декларация в подкрепа на Гуайдо подписаха 19 европейски страни

Декларация в поддръжка на Гуайдо подписаха 19 европейски страни
Съвместна декларация от 19 европейски страни удостовери, че те признават ръководителя на Националното заседание на Венецуела Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела.

Изявлението бе подписано от Испания, Португалия, Германия, Англия, Дания, Холандия, Франция, Унгария, Австрия, Финландия, Белгия, Люксембург, Чешката република, Латвия, Литва, Естония, Полша, Швеция и Хърватия.

Изброените страни "са взели поради обстоятелството, че Николас Мадуро е решил да не започва изборен процес".

Затова съгласно разпоредбите на Конституцията на Венецуела, Хуан Гуайдо, ръководителят на демократично определеното Народно заседание, се признава и поддържа от тях като краткотраен президент на Венецуела, за да бъдат оповестени от него свободни, почтени и демократични избори, се споделя в взаимния текст на декларацията.

Присъединилите се страни припомниха, че редица членове на Европейски Съюз на 26 януари приканиха Николас Мадуро да разгласи провеждането на президентски избори в границите на осем дни. В същия ден ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини направи изказване от името на 28 страни от Европейски Съюз, призоваващи за свободни и транспарантни избори. В него се споделя, че при неналичието на оповестяване на организирането на нови избори с нужните гаранции, през идващите дни Европейски Съюз ще предприеме ограничения, в това число по въпроса с признание на властта на страната, в сходство с член 233 от Конституцията на Венецуела.

Председателят на Народното събрание на Венецуела Гуайдо на 23 януари разгласи себе си за държавен глава за периода на краткотрайното държавно управление. Съединените щати оповестиха признаването на Гуайдо и желаеха от венецуелския президент Николас Мадуро, избирането на който не смятат за законно, да не позволява насилствени дейности против опозицията. Мадуро се разгласи за парламентарен президент и назова главата на опозиционния парламент марионетка на Съединени американски щати.

Русия, Китай и няколко други страни поддържаха Николас Мадуро като законен президент на Венецуела.

Източник на РИА Новости в Брюксел заяви, че Италия е блокирала публично изказването на целия Европейски съюз, признаващо Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела.

Единадесет от 14-те членове на групата на Лима обявиха в взаимно изказване след среща в Отава, че "потвърждават поддръжката си за развой на кротичък преход посредством политически и дипломатически средства без потребление на сила".

Те също по този начин приканиха военните във Венецуела да поддържат водача на опозицията Хуан Гуайдо като краткотраен президент и "да не попречват преноса на филантропична помощ за венецуелците".

Гуайдо упрекна военните, следени от президента Николас Мадуро, че възнамеряват да отклонят интернационалната филантропична помощ, ориентирана към разкъсваната от рецесията страна.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и заместник-ръководителят на европейската дипломация Хелга Шмид също участваха във видеоконферентния диалог на групата на Лима.

Гуайдо, който оглавява следеното от опозицията Народно заседание, се обърна към групата във видеосъобщение, в което съобщи, че чака с неспокойствие „ свободни и почтени избори допустимо най-скоро, с цел да възвърне демокрацията във Венецуела “.

Венецуелите са "много покрай възобновяване на свободата си", сподели той.

Групата на Лима се съгласи да предотврати навлизането на високопоставени венецуелски чиновници на територията на членовете на групата.

Тя ще приключи военното съдействие с венецуелското държавно управление. Групата също по този начин съобщи, че ще ограничи заемите на венецуелското държавно управление в организации, в които членуват страните от Лима.

Групата на Лима, която се състои от 14 държави-членки, беше основана през август 2017 година за поощряване на демократичните промени във Венецуела. По-голямата част от държавите-членки подлагат на критика настоящия президент на Венецуела Николас Мадуро и признаха водача на опозицията Хуан Гуайдо за краткотраен водач на страната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР