Декември месец е ключов за България по отношение на Шенген.

...
Декември месец е ключов за България по отношение на Шенген.
Коментари Харесай

Специалист по външна политика отправи думи за България в Шенген

„ Декември месец е основен за България във връзка с Шенген. Едно от огромните условия във връзка с България е ще може ли българският парламент да направи по този начин, че промените в правосъдната система да станат факт. Те могат да станат факт единствено с промени в Конституцията. 7 декември ще бъде последният трен, с цел да хванем съвещанието на Съвета на Европа за Шенген ”. Това съобщи Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

Дали в Конституцията ще се запише участието на България в Европейски Съюз и в НАТО няма да промени фактическото ни участие, нито ще промени качеството на българското участие. То постоянно зависи от това България доколко има упоритост и взе участие в бъдещето на Европа. Промените в Конституцията по този график са свързани с нашето лично възприятие за липса на правдивост и обстоятелството, че би трябвало да има правосъдна промяна.
-->
Относно френско-германското предложение от през вчерашния ден за промяна в Европейски Съюз тя сподели, че това е отчет, направен от неправителствени организации, припознат от френското и немското държавно управление. „ В него се споделя, че в бъдеще Европейски Съюз би трябвало да има четири равнища на интеграция. Най-близкото ядро е на страните-членки на Шенген и на еврозоната. Следващото ядро са другите страни от Европейски Съюз, които непринудено се отхвърлят от правото си на глас в сфери като вътрешна сигурност, границите, само че също и на паричната политика. Третото равнище евентуално ще са новите страни-членки, които ще имат достъп до общия пазар, само че няма да имат право на глас по нито една от политиките. Последният кръг е така наречен Европейска икономическа общественост, която обгръща страните от целия континент. България явно е във втория кръг, не е в ядрото ”, сподели Весела Чернева и изясни, че е доста значимо усилието Нидерландия и Австрия да бъдат уверени страната ни да стане член на Шенген.

 

Предложените промени са поради големия брой страни, които желаят да бъдат членове на Европейски Съюз. Тези общо 9 нови страни не могат да бъдат всмукани, тъй като това значи нови комисари, спомагателен брой на евродепутатите, изясни тя.

Ако Украйна бъде призната в третия кръг на Европейски Съюз, ще би трябвало да съблюдава фито-санитарните условия и стандарти в земеделието, тя ще би трябвало да съблюдава всички условия на Европейски Съюз, добави Чернева. " Европейски Съюз още не е стигнал до тематиката за промяна на общата селскостопанска политика и тези зърнени рецесии демонстрираха, че няма да е елементарно Украйна да стане член тъкмо в тази политика. Може да се стигне до участие на Украйна в Европейски Съюз, само че не и в Общата селскостопанска политика ", сподели Весела Чернева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР