Дефицитите в изборното законодателство постоянно се наслагват, още повече от

...
Дефицитите в изборното законодателство постоянно се наслагват, още повече от
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Избирателният процес е излишно сложен

" Дефицитите в изборното законодателство непрекъснато се наслагват, още повече от условията на пандемичната конюнктура ", това сподели в предаването " Денят онлайн с Наделина Анева " по NOVA NEWS Ваня Нушева от " Прозрачност без граници ".

За нея огромният въпрос в действителност е по какъв начин ще бъдат защитени и членовете на изборните комисии.

Според Нушева непотребната трудност в изборния развой идва от неудачното законодателство за изборите.

" Смесване на машинно и хартиено гласоподаване в една секция беше неточност, тъй като това усложнява броене на резултатите ", сподели тя.

И акцентира, че главното преимущество на машинното гласувана е, че понижава волни и неволни неточности, а в този момент преференциите от машините би трябвало да се преписват на ръка в протоколите, което обезсмисля това преимущество.

Ваня Нушева обаче бе безапелационна, че времето на хартиените бюлетине не изтича, само че би трябвало по- съществено да се вкара дигитализацията в изборния развой.

В предаването Росица Матева, ръководител на публичния съвет към ЦИК, показа, че от съвета доста от дълго време са създали също предложение на всеки гласоподавател да се дават ръкавици и маска, като добави, че с ръкавици може да се гласоподава и на машините.

Тя е уверена, че главната концепция на публичния съвет постоянно е била да има почтени и транспарантни избори.

Като нещо позитивно Матева посочи, че данните в настоящия протокол са по-малко, в сравнение с предходни години, което облекчава работата. Но добави, че протоколът е формиран по този начин, че допуска неточности и една от тях е, че постоянно се позволява неточност при попълване на преференциите, като те рядко се регистрират, а при машините това не се случва.

Относно терзанията, че гласуването с машини би могло да се манипулира, Росица Матева бе безапелационна, че не е толкоз елементарно това да се случи.

В " Денят онлайн с Наделина Анева " се включи и Полина Витанова, секретар на 23-ти РИК - София, и съобщи, че зала " Арена Армеец " предлага задоволително пространство, с цел да може да се съблюдава условието за отдалеченост сред членовете на изборните комисии.

Според нея ще бъде мъчно, само че се разчита и на отговорността и дисциплината на самите членове, а също така терасите към залата също са огромни и обезпечават отворено пространство.

Тя добави и, че ще бъде подсигурена храна и вода при нужда за всички членове на комисии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР