Дефицит на мед се очаква да залее глобалните пазари през

...
Дефицит на мед се очаква да залее глобалните пазари през
Коментари Харесай

Светът ще се сблъска с голям недостиг на мед

Дефицит на мед се чака да залее световните пазари през 2023 година, а анализатори предвиждат, че дефицитът на метала може да продължи до края на десетилетието. В момента светът е изправен пред световен дефицит на мед, подхранван от проблемите с предлагането от Южна Америка и по-големия напън от страна на търсенето, предава CNBC.

Медта е значим знак за положението на стопанската система поради необятното си приложение тук-там, като електрическо съоръжение и промишлени машини. Недостигът на мед би бил знак, че световният инфлационен напън ще се задълбочи и след това ще принуди централните банки да запазят политиката си на покачване на лихвите за по-дълъг интервал.

Вече предвиждаме сериозен недостиг на мед до 2030 година ”, споделя Робин Грифин, вицепрезидент на Wood Mackenzie.

Той отдава това главно на продължаващите проблеми в Перу и на по-голямото търсене на мед по отношение на енергийния преход.

„ Всеки път, когато има политически проблеми, това води до най-различни последици. А явно едно от тях е вероятността миннодобивни обекти да се наложи да затворят “, добави той.
Протестите в Перу
Перу е разтърсвана от митинги, откогато някогашният президент Педро Кастильо беше отхвърлен през декември посредством процедура по импийчмънт. Южноамериканската страна способства с 10% към световното предложение на мед.

От Glencore оповестиха на 20 януари, че краткотрайно стопират активността си в медната мина Antapaccay в Перу, откакто протестиращи са разграбили и запалили пространства на компанията. Освен това, Чили, която е най-големият производител на мед в света с 27% дял от предлагането, регистрира 7% спад на добива на годишна база през ноември.

Като цяло считаме, че Чили евентуално ще създава по-малко мед в интервала 2023 – 2025 година “, показват от Goldman Sachs в собствен отчет от 16 януари.

Пазарен наблюдаващ обаче предизвестява хората да не се увличат прекомерно доста по медийните заглавия.

„ Нормално е да сме очевидци на разстройства на пазара и не считам, че безусловно се случва нещо отвън естественото “, споделя Тимна Танерс, ръководещ шеф в Wolfe Research, която предвижда растеж на производството в няколко нови мини през 2023 година

Фючърсите на медта завършиха вчерашната сесия на 4.035 $ за паунд (около 0.45 килограма), съгласно данни на CME. Преди това металът поевтиня до 3.9930 $, което беше най-ниското равнище от 10 януари, когато цената беше 3.9875 $.
Потреблението на мед
Отварянето на Китай и растежът в автомобилната промишленост и енергийния преход покачиха търсенето на аления метал, поставяйки под спомагателен напън медните запаси.

„ Отварянето на Китай оказва сериозен резултат върху цената на медта, защото това усъвършенства вероятностите пред търсенето и ще увеличи цените на метала още повече поради дефицита при предлагането на фона на прехода към чиста сила, което прави добива по-труден “, съобщи Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets.

Отмяната на строгите ограничавания против COVID-19 в Китай се чака да форсира икономическото възобновяване на страната, както и насъбраното търсене. Цените на суровините нарастват от декември, когато Китай разгласи проектите си да анулира редица ограничения против COVID-19.

Недостигът може да продължи до евентуална световна криза, породена от актуалните проблеми, в интервала 2024 – 2025 година “, добавя Тенг, прогнозирайки, че до тогава цената на медта може да се удвои.

Танерс от Wolfe Research обаче не чака „ голям скок “ на активността и потреблението на мед със завръщането към живот на Китай.

„ Потреблението на мед, по-конкретно, не се забави действително през 2022 година Заводите към момента работеха, имаше държавни тласъци и се работеше по инфраструктурата “, изяснява тя.

Според нея обаче, феноменът на по-мащабната електрификация евентуално ще бъде по-голяма фундаментална мощ зад търсенето на мед.

Не можем да станем очевидци на всеобщото потребление на електрически автомобили, до момента в който не бъде построена зарядната инфраструктура, а потреблението на мед за нужната електрификация, в действителност, е доста по-интензивно “, сподели още тя.

Медта е мощно застъпена в технологиите, свързани с електричеството и в предложенията за енергиен преход.

Продажбите на електрически автомобили през 2021 година са нарастнали повече от два пъти, с което общият им брой по света е към 16.5 милиона съгласно Международната организация по енергетика (МАЕ). Това значи, че построяването на екосистемата за зареждането им ще би трябвало да бъде разширено.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинмед метали дефицит рандеман на мед ПоследниНай-четениИндустрии 16 Светът ще се сблъска с огромен дефицит на мед Транспорт 700 НКЖИ започва търга за построяването на интермодален терминал в Русе Бюджет и финанси 1708 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Накратко 60 Клиентите на Yettel получават 1000 безвъзмездни минути за връзка с Турция Компании 196 Най-големият производител на цимент в света купува поредна покривна компания Компании 124 Boeing редуцира 2000 „ бели якички “ Компании 136 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Енергетика 712 Накъде тече съветският нефт Крипто 348 Binance краткотрайно стопира депозитите и тегленията в щатски долари Транспорт 392 Започва вторият стадий от ремонта на трасето на трамвай №5 Лукс 4871 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Компании 4592 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Накратко 4559 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Digital 3965 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Пазари 3827 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Политика 3374 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 3104 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Бюджет и финанси 2519 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Компании 2102 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Любопитно 1956 Трули – античното архитектурно знамение на Италия (снимки) Всички новини14:53 Накратко 16 Клиентите на Yettel получават 1000 безвъзмездни минути за връзка с ТурцияОще от ИндустрииВиж всичкиПродажбите на бензинови и дизелови коли порастват най-вече в БългарияВоенната машина на Путин избавя съветската промишленост Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР