DeepMind на Google твърди, че е обучила изкуствен интелект, който

...
DeepMind на Google твърди, че е обучила изкуствен интелект, който
Коментари Харесай

Какво причинява генетичните заболявания? DeepMind търси отговорите с AI

DeepMind на Гугъл твърди, че е обучила изкуствен интелект, който може да предсказва кои ДНК вариации в генома ни могат да причинят заболяване - прогнози, които биха могли да ускорят диагностицирането на редки болести и вероятно да дадат насоки за създаване на медикаменти, оповестява MIT Technology Review.

DeepMind, учредена в Лондон и добита от Гугъл преди 10 години, е известна със системи с изкуствен интелект, които играят видеоигри, както и комплицирани настолни игри като Го. Компанията навлиза в медицината, като афишира, че програмата ѝ AlphaFold е в положение да предскаже тъкмо формата на протеините - проблем, считан за " огромно предизвикателство " в биологията.

Сега компанията твърди, че е усъвършенствала този модел на белтъците, с цел да предскаже кои неточности в изписването, открити в човешката ДНК, могат да бъдат подценени и кои е евентуално ще причинят заболяване. Новият програмен продукт, наименуван AlphaMissense, е разказан в отчет, оповестен от списание Science.

Като част от своя план DeepMind декларира, че разгласява десетки милиони от тези прогнози, само че компанията не разрешава на другите да изтеглят непосредствено модела поради това, което тя дефинира като евентуални опасности за биологичната сигурност, в случай че техниката бъде приложена към други типове.

Въпреки че не са предопределени за слагане на директни диагнози, компютърните прогнози към този момент се употребяват от лекарите, с цел да оказват помощ да се открият генетичните аргументи за мистериозни синдроми. В обява в блога си DeepMind декларира, че резултатите са част от напъните за откриване на " първопричината за болесттите " и могат да доведат до " по-бързо диагностициране и създаване на животоспасяващи лекувания ".

Тригодишният план е управителен от инженерите на DeepMind Джун Ченг и Жига Авсек, а компанията разкрива, че обществено оповестява прогнози за 71 милиона вероятни разновидността. Всеки от тях е така наречен неправилна разновидност - единична писмен знак от ДНК, която, в случай че бъде изменена, трансформира протеина, който даден ген създава.

Външни специалисти разясняват пред MIT Technology Review, че известието на DeepMind е следващата проява на AI в науката, чиято комерсиална стойност остава неразбираема. " DeepMind си е DeepMind ", споделя Алекс Жаворонков, създател на Insilico Medicine, компания за създаване на медикаменти с изкуствен интелект. " Това е невероятна реклама и добра работа в региона на AI. "

Според него обаче същинският тест за актуалния изкуствен интелект е дали може да докара до нови медикаменти - нещо, което към момента не се е случило, макар че някои молекули, създадени от AI, са в развой на тестване, а напъните за основаване на потребни нови протеини са изключително парещ бранш за вложителите.

Една от фирмите в този бранш, Generate Biomedicines, преди малко набра 273 млн. $ за основаване на антитела, а екип от някогашни инженери на Meta започва EvolutionaryScale, която счита, че AI може да измисли " програмируеми кафези, които да търсят и унищожават рака ", показва още научното издание.

По-добри модели

Този план на DeepMind не е ориентиран толкоз директно към медикаментите, колкото към метода, по който лекарите диагностицират редки болести, изключително при пациенти със загадъчни признаци.

С развиването на генното секвениране лекарите към този момент могат да разкодират геномите на хората и по-късно да търсят в ДНК данните вероятни причинители. Понякога повода е ясна, като да вземем за пример разновидността, която води до муковисцидоза. Но в към 25% от случаите, в които се прави обстойно генно секвениране, учените откриват подозрителна ДНК смяна, чиито последствия не са изцяло изяснени, споделя Хайди Рем, шеф на клиничната лаборатория в Broad Institute, Масачузетс.

Учените назовават тези загадъчни разновидности " разновидности с нестабилно значение " и те могат да се появят даже в изчерпателно проучени гени.

" Няма нито един ген, в който да няма такива ", споделя Рем.

DeepMind твърди, че AlphaMissense може да помогне в търсенето на отговори, като употребява изкуствен интелект, с цел да предвижда кои промени в ДНК са доброкачествени и кои са " евентуално патогенни ". Моделът се причислява към оповестените по-рано стратегии, като да вземем за пример PrimateAI, която прави сходни прогнози.

" В тази област към този момент е свършена доста работа и като цяло качеството на тези прогнози е станало доста по-добро ", споделя Рем, само че подчертава, че компютърните прогнози са единствено " едно доказателство ", което единствено по себе си не може да я убеди, че дадена смяна в ДНК в действителност разболява някого.

Обикновено специалистите не афишират дадена разновидност за патогенна, до момента в който не получат действителни данни от пациенти, доказателства за модели на унаследяване в фамилиите и лабораторни проби.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР