Дебатът за високите цени на електрическата енергия в България и

...
Дебатът за високите цени на електрическата енергия в България и
Коментари Харесай

Кризата в електроразпределителните дружества заплашва цялата енергийна система

Дебатът за високите цени на електрическата сила в България и нуждата от някаква форма на подкрепяне е неповторим по няколко аргументи. Първо, до момента в който останалите страни са фокусирани върху помощи за семействата, в България главните ограничения са ориентирани към небитовите консуматори, защото семействата имат контролирани цени, които не са променяни от началото на юли. Второ, макар този факт, множеството политици не престават да упорстват за ограничения за семействата. И трето, ескалацията на ликвидните проблеми при мрежовите компании заплашва опцията им да се разплащат с доставчиците по веригата и България може да се окаже първата страна в Европа със застрашени от банкрут оператори на електроразпределителната мрежа. Сходен ликвиден проблем, който също се подценява, има и при търговците на електрическа сила, само че мрежовите компании работят с контролирани цени, които са в пъти по-ниски от действителните, по които закупуват силата за софтуерните си загуби от борсовия сегмент " Ден напред ".

В последните три месеца, мрежовите оператори на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО натрупаха финансови загуби в размер на над 150 млн. лв. единствено поради това.

Въпреки обществените апели от страна на сдруженията по отношение на нуждата от незабавни ограничения за навременното им компенсиране, към момента няма действителни резултати по проблема нито от страна на държавното управление, нито от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Разликата сред регулаторно одобрената цена за силата от 131.21 лева./МВтч и действително търгуваната на борсата е над 300 лв. в последните седмици. Това води до ликвидни проблеми за електроразпределителните сдружения и нужда от незабавна промяна на мрежовите цени. Появяват се обществени спекулации за вероятния растеж на цените за битовите консуматори от началото на януари 2022 година Има и апели за " заледяване " на битовите цени. Въпросът е, кой ще заплати крайната сметка за всичко това и отговорът е явен, както постоянно - всички клиенти.
Реклама
Това фокусиране върху контролираните цени за семействата, които досега по този начин или другояче са напълно предпазени от внезапното нарастване на пазарните цени на електрическата сила, не води до нищо друго, с изключение на трупане на политически дивиденти и прекачване на казуса на някой различен - фирмите в бранша. Това, което политиците комфортно пропущат, е че смяна в мрежовите цени няма да засегне единствено семействата, с цел да се желае заледяване, а ще се разлее и до всички небитови клиенти, които от три-четири месеца към този момент имат доста по-високи разноски. С други думи, те ще понесат двоен удар - един път, от по-високите борсови цени; повторно, от по-високите цени на мрежови услуги (както за систематизиране, по този начин и за пренос), и, в случай че в действителност има заледяване на каквото и да било при цените за семейства, трети път, от прехвърлянето и на тази тежест върху бизнеса.

До момента обаче няма градивен политически спор, без значение дали в границите на служебното държавно управление или новите парламентарно показани обединения. Напротив - всички получават помощи, като се изключи мрежовите компании в електроенергийния бранш. Ясно е, че сметките както на семействата, по този начин и на небитовите консуматори би трябвало да се усилят, тъй като е наложителна промяна на цените на мрежовите услуги, които заплащат всички консуматори и производители.

Този проблем няма да изчезне със заледяване на един или различен съставен елемент, в противен случай - той ще се задълбочи, тъй като сметката рано или късно се заплаща, без значение дали с по-високи цени или с по-ниско качество на услугите (аварии, липса на вложения и др.), заради неспособност да бъдат финансово обезпечени. Това обаче не значи, че крайните сметки би трябвало да бъдат непостижими за семействата или небитовите клиенти, още повече в условия на възобновяване от следствията от пандемията, енергийния потрес през тази година и възходящите цени на производител, както и растящата инфлация при потребителските цени. Именно тук би трябвало и държавното управление - служебно или постоянно - да влезе във функционалностите си и да обезпечи финансова поддръжка по сходство на предоставената за всички останали крайни клиенти, защото разпределителните сдружения също са крайни клиенти, купуващи електрическа сила по свободно контрактувани цени. Отлагането на сходна поддръжка единствено ще направи процеса още по-мъчителен, а идното нарастване на цените по-голямо.

Недостатъчният финансов запас има директно отражение върху качеството на услугата, само че не стопира до такава степен и бързо ще се разлее към други субекти в бранша - преносния оператор, Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", производители, както и други контрагенти на сдруженията - под формата на междуфирмена задлъжнялост. С други думи, " горещият картоф ", който се трансферира върху разпределителните сдружения не стопира до тях и бързо ще засегне огромна част от бранша.
Реклама
Вече има позитивен образец с отпуснатата отплата за небитовите клиенти за октомври и ноември, която се отразява в настоящите фактури, издавани от търговците на електрическа сила. Тя се отнася както за бизнеса, по този начин и за ВиК оператори и други, само че електроенергийните мрежови оператори остават отвън обсега ѝ.

Отлагането на решенията ще докара до шоково нарастване от началото на идната година, само че то няма да е изолирано единствено до семействата, а ще обхване цялата стопанска система. Тогава ще се водят нови диспути за механизми за компенсиране на новото нарастване и така нататък Всичко това може да бъде предотвратено като държавното управление приложи личния си аршин за разпределяне на държавната помощ - всички крайни консуматори по свободно контрактувани цени, което включва и разпределителните сдружения.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Калоян Стайков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР