Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е напът да стане най-скъпата

...
Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е напът да стане най-скъпата
Коментари Харесай

Novo Nordisk – европейската фармацевтична перла

Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е напът да стане най-скъпата европейска обществена компания. Пазарната й капитализация набъбна до 423 милиарда $ при започване на август и се приближи до водача LVMH. Към края на месеца оценката й е 417 милиарда $ и това я прави 19-тата най-ценна компания по този индикатор. Огромният скок се дължи на по-добри от предстоящото резултати за първата половина на годината и напредъка в развиване на лекарство против затлъстяване. Приходите от продажби са нарастнали с 30% на годишна база до 15.9 милиарда $. Нетната облага е скочила с 43%, достигайки 6 милиарда $. " Растежът се дължи на възходящото търсене на нашите основани на GLP-1 лекувания за диабет и затлъстяване и ние обслужваме повече пациенти от всеки път ", сподели в изказване основният изпълнителен шеф Ларс Фруергаард Йоргенсен.

Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е напът да стане най-скъпата европейска обществена компания. Пазарната й капитализация набъбна до 423 милиарда $ при започване на август и се приближи до водача LVMH. Към края на месеца оценката й е 417 милиарда $ и това я прави 19-тата най-ценна компания по този индикатор. Огромният скок се дължи на по-добри от предстоящото резултати за първата половина на годината и напредъка в развиване на лекарство против затлъстяване. Приходите от продажби са нарастнали с 30% на годишна база до 15.9 милиарда $. Нетната облага е скочила с 43%, достигайки 6 милиарда $.

" Растежът се дължи на възходящото търсене на нашите основани на GLP-1 лекувания за диабет и затлъстяване и ние обслужваме повече пациенти от всеки път ", сподели в изказване основният изпълнителен шеф Ларс Фруергаард Йоргенсен.

Ключово за триумфа на датския фармацевтичен производител се оказа и най-известното й лекарство - Wegovy. То се употребява срещу наднормено тегло, като търсенето му се усилва доста в последната година. В началото на август пък бяха оповестени резултати от клинично изпитване на лекарството, които в допълнение усилиха интереса. Хора с наднормено тегло и предходни сърдечни болести са с 20% по-малко евентуално да преживеят сърдечно-съдови проблеми, обявиха от компанията. Двойното сляпо изпитване e почнало преди съвсем пет години и над 17 хиляди възрастни с открити сърдечно-съдови болести са взели присъединяване. Те са били с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, само че нямат предходна анамнеза за диабет.

Реклама
Миналата седмица основният изпълнителен шеф Ларс Фруергаард Йоргенсен съобщи, че се стреми да убеди европейските държавни управления да заплащат лекарството за затлъстяване Wegovy за хората с най-голямо наднормено тегло или за тези със съпътстващи болести, като акцентира както медицинските, по този начин и икономическите изгоди от лекуването.

Коментарите му са най-подробните до момента по отношение на тактиката на производителя на медикаменти за разширение на активността му в Европа, където множеството страни имат публични здравни системи.

" В Европа ще се стремим да търсим възобновяване на разноските за пациентите с най-голям показател на телесна маса, със съпътстващи болести, а може би и за тези, които са в по-неблагоприятно състояние от социално-икономическа позиция ", сподели той на събитие на Reuters Newsmaker, като добави, че такива хора постоянно са " измежду тези, които употребяват най-високите разноски в здравните системи ".

Wegovy е първият на пазара в нов клас високоефективни медикаменти за намаляване. Използван дружно с промени в диетата и физическите извършения, той води до приблизително понижаване на тежестта с към 15%. На процедура лекарството промени ориста на Novo, чиито акции се повишиха с към 165% след стартирането на Wegovy на пазара в Съединени американски щати преди две години. То притегли вниманието на пациенти, вложители и даже на известни персони.
Реклама Свързани публикации Novo Nordisk е напът да измести LVMH като най-голяма компания в Европа 10 август 2023, 13:57 Как ново лекарство може да постави завършек на международната зараза със затлъстяването 6 март 2023, 12:11
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР