Даряването на кръвна плазма у нас срещу COVID-19 продължава да

...
Даряването на кръвна плазма у нас срещу COVID-19 продължава да
Коментари Харесай

Условията за даравяне на плазма са все така противоречиви

Даряването на кръвна плазма у нас против COVID-19 продължава да тече при разнообразни регламенти. След като лабораторията на Военномедицинска акадамия (ВМА) още през есента допускаше в прорез с общите правила донори, които нямат PCR-тест като доказателство за прекараната болест, към тази процедура се причисли и звеното на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) в Пловдив. Проверка на " Сега " през актуалната седмица сподели още, че в структурите на НЦТХ в София и Стара Загора наложително би трябвало да се показа резултат или от PCR, или антигенен тест. Във Варна обаче антигенният към момента не важи. В Пловдив се признават и двата типа, само че може и без тях, като вместо това донорът следва да даде други документи (епикриза и т.н.).

Изискването за PCR-тест при даряването до момента будеше значително публично отвращение, защото директно преди операцията се вършат цялостни проучвания на донора - в случай че има антитела, значи той се е срещал с заболяването. Така на пръв взор преболедували хора бяха отказвани без смисъл. В тази връзка бе отправено и запитване на депутата от ГЕРБ Калин Вельов до здравния министър Костадин Ангелов - ще отпадне ли изискването. Самият Вельов е един от донорите в България. Отговорът на Ангелов обаче направи нещата още по-заплетени.

От една страна министърът изяснява, че съществуването на антитела не е " задоволителен аршин за допускане до даряване ", тъй като те се появяват рано в хода на болестта, т.е. донорът може още да е болен. " Сигурността за специфичността на тези антитела е позитивен резултат от PCR-тест ",  казва министърът. И изрежда изискванията, на които би трябвало да дава отговор донора - пробата попада в тях. Но паралелно прибавя, че " по преценка на лекаря, виновен за даряването ", се позволяват и претенденти, показали епикриза, дружно с направените проучвания. Така излиза, че пробата е наложителен, само че не напълно. И малката врата се употребява от някои лаборатории. Директорът на пловдивската Соня Джевизова разяснява пред " Сега ", че в съответния медицински проблем няма постулати и всичко в действителност зависи от лекара на място, който прави доста обстойни проучвания и обзор на дараващия човек.

Още по тематиката: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР