Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна на Западния бряг

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна на Западния бряг
Коментари Харесай

Блинкън: Палестинците са изправени пред свиващ се хоризонт на надеждата

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дойде на Западния бряг във вторник, призовавайки за преустановяване на възраждащото се принуждение сред израелци и палестинци и потвърждавайки поддръжката на Вашингтон за решение на близкоизточния спор с две страни , предава Ройтерс.

Блинкън приканва за успокоение и от двете страни след предходната седмица, осъществено от въоръжен палестинец и гнева измежду палестинците поради дейностите на израелските сили и заселниците в окупирания Западен бряг.

Той съобщи това на среща с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, предупреждавайки всички страни против всевъзможни дейности, които биха могли да застрашат решение с две страни - самостоятелна палестинска страна, съществуваща дружно с Израел.

" Бяхме ясни, че имаме поради неща като разширение на селищата, узаконяване на аванпостове, разрушение и изселване, нарушение на историческия статут на светите места и, несъмнено, подбудителство и безмълвно единодушие с насилието. "

Първото посещаване на Блинкън, откакто министър председателят Бенямин Нетаняху се върна на власт този месец отпред на едно от най-десните държавни управления в историята на Израел, идва в миг на извънредно напрежение сред двете страни.

Държавният секретар на Съединени американски щати сподели, че палестинците са изправени пред " свиващ се небосвод на вяра " - нещо, което би трябвало да се промени.

На фона на възходящия яд от съвсем ежедневните акции на израелските сили на Западния бряг, Палестинските управляващи на Абас суспендираха съглашението си за съдействие в региона на сигурността с Израел предходната седмица след най-голямото навлизане от години.

При интервенцията, като започнаха престрелка, при която починаха 10 палестинци .

Само през януари 35 палестинци са били убити в конфликти с израелски войски , в най-кървавия месец от 2015 година, до момента в който публични лица споделят, че офанзивите против палестинска благосъстоятелност от израелски заселници също са се нараснали.

" Израелското държавно управление е отговорно за това, което се случва през днешния ден, заради своите практики, които подкопават решението за две страни и нарушават подписаните съглашения ", сподели Абас.

Блинкън също акцентира помощта на Съединени американски щати за палестинската стопанска система, която е мощно подвластна от задгранична помощ.

Той сподели, че Съединените щати ще обезпечат спомагателни 50 милиона $ финансиране посредством Организация на обединените нации и че е реализирано съглашение за даване на високоскоростни 4G телекомуникационни услуги на палестинците.

Преди да се срещне с Абас, Блинкън посети Деир Дибван, град покрай Рамала, който е дом на доста палестински американци, и се срещна с водачи на гражданското общество и предприемачи.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху укрепи войските на Западния бряг и даде обещание ограничения за подсилване на селищата там, само че към този момент се въздържа от по-екстремни стъпки.

Във вторник Блинкън се срещна с израелския министър на защитата Йоав Галант и двамата разискаха съдействието за прекъсване на създаването на нуклеарно оръжие от Иран, както и обстановката на Западния бряг.

Надеждите за реализиране на решение с две страни, с палестинска страна, основана най-вече на Западния бряг, съвсем изчезнаха, откакто последният кръг от договарянията с посредничеството на Съединени американски щати спря през 2014 година

Администрацията на Байдън сподели, че ще възвърне консулството за палестинци, закрито от някогашния президент Доналд Тръмп, само че към момента не е прецизирала по кое време и къде ще бъде намерено то.
 Блинкън лобира за мир в Близкия изток
Блинкън лобира за мир в Близкия изток

Деескалация на напрежението
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР