Държавният секретар Майк Помпейо каза, че иска да изгради глобална

...
Държавният секретар Майк Помпейо каза, че иска да изгради глобална
Коментари Харесай

Помпейо тръгва да гради глобална коалиция срещу Иран

Държавният секретар Майк Помпейо сподели, че желае да построи световна коалиция против Иран по време на незабавни съвещания в Близкия изток след спешна седмица, в която Съединени американски щати бяха на ръба да подхващат боен удар против Иран, само че се отхвърлиха.

Помпейо приказва през вчерашния ден, заминавайки от Вашингтон за Саудитска Арабия, а след това за Обединените арабски емирства - сунитски арабски съдружници, които са разтревожени от все по-дръзкото държание на шиитски Иран и поставят старания да лимитират въздействието му в района. Неговите визити в Джеда и Абу Даби бяха небрежно уредени в края на предходната седмица като допълнения към пътешестване до Индия, откъдето той ще се причисли към президента Доналд Тръмп в Япония и Южна Корея. Те обаче бяха оповестени едвам директно преди заминаването му, което свидетелства за бързото развиване и непредсказуемостта на събитията.

" Ще беседваме с тях за това по какъв начин да подсигуряваме, че всички ние следваме една стратегическа линия, и по какъв начин да изградим световна коалиция - коалиция освен измежду страните в Залива, а в Азия и Европа, която схваща това предизвикателство и е подготвена да се опълчи на най-големия държавен спонсор на тероризма в света ", сподели Помпейо за Иран.

Но макар тази твърда изразителност Помпейо повтори позицията на президента Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс, като сподели, че Съединени американски щати са подготвени да договарят с Иран без предварителни условия за да успокоят напрежението. Напрежението се ускорява, откогато предходната година Тръмп отдръпна Съединени американски щати от световна нуклеарна договорка с Иран и стартира да оказва напън върху Техеран с стопански наказания. Днес би трябвало да бъде разгласен нов кръг от наказания против Иран за да бъде насила иранското управление да договаря.

" Те доста добре знаят по какъв начин да ни намерят ", сподели Помпейо.

Миналата седмица беше белязана от безредни изказвания за политиката на Съединени американски щати към Иран, вариращи сред враждебност и помиряване, откакто Иран смъкна американски боен дрон и се похвали, че няма да се поддаде на натиска на Вашингтон.

Тръмп в началото сподели, че Иран е направил " доста огромна неточност " и че е " мъчно да се повярва ", че свалянето на дрона в четвъртък не е било съзнателно. По-късно той сподели, че съгласно него това е било несъзнателно деяние, осъществено от " нехаен и малоумен " иранец, и се отхвърли от ответни военни удари против Иран. В събота Тръмп промени позицията си и съобщи, че Иран е работил " умишлено ".

Тръмп обаче също по този начин сподели през уикенда, че прави оценка решението на Иран да не смъкна американски разследващ аероплан с екипаж, и изрече мнението, че може да стане " най-хубавият другар " на Иран, в случай че Техеран в последна сметка се съгласи да се откаже от своя блян към основаване на нуклеарни оръжия, и да помогне на страната да възвърне парализираната си стопанска система.

После се включи съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който насочи през вчерашния ден недвусмислено предизвестие от Ерусалим, където беше на посещаване. Болтън сподели, че Иран не би трябвало да " бърка благоразумието и предпазливостта на Съединени американски щати със уязвимост ", откакто Тръмп се отхвърли от боен удар. Тръмп сподели, че се е отказал от плануваните удари, откакто е научил, че може да бъдат убити към 150 индивида, само че сподели, че военният вид остава.

Болтън, който от дълго време заема твърда позиция към Иран, акцентира, че Съединени американски щати си резервират правото да атакуван на по-късен стадий.

" Никой не им е дал позволение за лов в Близкия изток. Както сподели президентът Тръмп в петък, нашата войска е възобновена, актуализирана и подготвена за деяние ", сподели Болтън при поява с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който от дълго време намерено подлага на критика Иран.

Вчера иранският президент Хасан Рохани упрекна " интервенционисткото военно наличие " на Съединените щати за разпалването на пламъците. Той беше представен от формалната информационна организация ИРНА. Малко по-късно подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен са подхванали съгласно саудитската войска нахлуване против летище в южната част на Саудитска Арабия, при което е умрял един човек и са били ранени други седем. Саудитски и американски чиновници показват сходни набези като образец за " зловредното държание " на Иран в Близкия изток.

Помпейо, който се изрече пред кореспонденти на пистата, преди да се качи на своя аероплан във Вашингтон, разгласи, че задачата на диалозите му със саудитското кралство и ОАЕ е да бъде лишен Иран от " ресурсите, с които да разпалва гнет, да построява своята система за нуклеарно оръжие, да построява своята ракетна стратегия ".

" Ние ще ги лишим от ресурсите, които са им нужни, с цел да създадат това, и по този метод ще опазим американските ползи и американците по целия свят ", сподели Помпейо.

Свалянето на безпилотния аероплан беляза нова връхна точка в възходящото напрежение сред Съединените щати и Иран. Правителството на Тръмп дава обещание да съчетае акция за оказване на " оптимален напън " посредством стопански наказания с увеличение на американските въоръжени сили в района след отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарната договорка сред Иран и международните сили от 2015 година

Според американски чиновници киберсилите на армията на Съединени американски щати са направили в четвъртък удар против ирански военни компютърни системи. Служителите споделиха, че хакерските атаки са извадили от строя компютърни системи на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война, контролиращи неговите ракетни установки.

При последната рецесия Тръмп се люшка сред войнствени изявления и дейности към Иран и по-любезен звук, в това число апел за договаряния. Иран сподели, че не демонстрира интерес към разговор с Тръмп. Правителството на Тръмп се стреми да сковава стопанската система на Иран и да наложи промени в политиката посредством обновяване на глобите, в това число върху иранския петролен експорт. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР