Държавният глава на Франция Еманюел Макрон пристигна у нас със

...
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон пристигна у нас със
Коментари Харесай

Посещенията на френските президенти у нас – винаги в ключови моменти

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон дойде у нас със брачната половинка си Брижит. Френски президент не е идвал от 10 години в България откакто Никола Саркози дойде след освобождението на медицинските сестри от Либия.
Визитите на френските президенти постоянно са били в основни за най-новата ни история моменти.
Началото на смяната – това е символиката на първата аудиенция на френския президент Франсоа Митеран през януари 1989 година Тя ще се помни със закуската в посолството с 12-те интелектуалци, измежду тях и първият демократично определен президент лекар Желев.
Журналистът Тони Николов е участвал на лекцията на Митеран в Софийския университет, написа bTV.
„ Спомням си, бях студент 3 курс. За първи път виждам Софийския университет по този начин детайлно измит, миха лампериите с одеколон. Много мъчно се попадаше на нея влизаше се със специфични пропуски не беше време на независимост.
С очите си съм виждал по какъв начин студенти пляскаха и тропаха с крайници, когато беше заложен въпросът дали някой не се задържа прекомерно дълго във властта. Тогава никой не смееше да произнесе името на Тодор Живков”, описа Тони Николов.
Митеран приказва за общия европейски дом и уговорката на Франция към консолидираното на източноевропейските страни. На лекцията участва и брачната половинка му Даниел.
Вторият път Митеран посещава България пет години по-късно, самичък и към този момент болен, само че решен да поддържа България в новия й път.
Сесилия Саркози, която имаше решаваща роля в освобождението на медицинските сестри, не съпровожда президента Саркози при визитата му на 4 октомври 2007 година.
Посещението на Саркози се помни и с уговорката за влизането ни в Шенген, което към момента не е реалност и с обещанието ни да купим френски бойни кораби, което не изпълнихме.
Познавачи на френската политика дефинират визитата на Еманюел Макрон като огромното източноевропейско завръщане на Франция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР