Държавният департамент на САЩ е изпратил неофициални указания до мисията

...
Държавният департамент на САЩ е изпратил неофициални указания до мисията
Коментари Харесай

След аферата Nexo! САЩ слагат във фризера ПП и ДБ

Държавният департамент на Съединени американски щати е изпратил неофициални инструкции до задачата си в София по никакъв метод да не се ангажира с поддръжка за избрани политически сили преди и по време на акцията за идните предварителни избори у нас, научи Епицентър.бг от дипломатически източници.

 

Причината – абсурдът с аферата “NEXO ”, която гръмна и у нас, следствията на територията на самите Съединени американски щати и най-важният проблем – че с част от милиардите действителни долари, източени от американски жители, са финансирани политически планове и обединения в България.

 

Според нашите източници напътствията към дипломат Херо Мустафа са да продължи деликатно да следи политическите процеси в страната, само че без да подхваща дейности в каквато и да е посока и да изчака идването на нейния правоприемник Кенет Мъртън.

 

Той е професионален посланик с богат опит, за разлика от Мустафа, за която назначението като дипломат у нас бе първото в кариерата ѝ.

По време на чуването му в Комисията по външна политика в американския Сенат Кенет Мъртън разгласи, че в случай че бъде определен за поста, ще продължи да оказва помощ в битката на България да пребори въздействието от Русия. Във фокуса му ще бъде и работата на съветската компания „ Лукойл “ на територията на нашата страна.

Неформалната поддръжка на американското посолство и дипломат Мустафа в композиция с престижа на президента Румен Радев бяха измежду основните фактори за триумфа на Продължаваме промяната (ПП) и на Демократична България (ДБ) на изборите през октомври 2021 година.

 

Добрите им резултати на вота през предходната година, когато Политическа партия останаха втори, също се дължаха и на политическата опаковка, че са „ момчета на американците “.

Аферата “NEXO ” и ужилването на хиляди американски жители от крипто платформата обаче поставят завършек на този „ меден месец “, траял повече от 2 години, а за Демократична България и още по-дълго.

 

Това от своя страна ще докара до съответните електорални вреди и до отлив на публични и неофициални спонсори за идната предизборна акция на двете обединения.

 

Статията в „ Die Welt ” - спешен пиар

 

Затова още през уикенда в Политическа партия са минали в режим на спешен пиар и минимизиране на репутационните (и следващи финасови) вреди. Източници, близки до групировката, загатват имената на Лена Бориславова и на Соня Николаева като ангажирани с акцията за поправяне на „ евроатлантическия “ и най-много – „ американски “, облик на водачите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев.

Първата стъпка я видяхме преди десетина дни, когато в България се появи „ следствие “ на германското издание „ Die Welt ”, основано главно на изявленията с Петков и Василев, за тайното избавяне на Украйна от държавното управление на Политическа партия и възвеличаването на двамата като персоналните " спасители на Украйна ". Възпитаничката на немския университет Виадрина във Франкфурт на Одер Соня Николаева, която беше консултант за връзките с непознатите медии в политическия кабинет на премиера Кирил Петков, не за първи път употребява услугите на „ Die Welt ” в спешни обстановки.

 

Миналата година през май немското издание първо публиква ласкателен материал за ръководството на Политическа партия със следните послания: “Проблемното дете ” България към този момент се държи самоуверено и проевропейски ” и „ В България се виждат първи проблясъци на същинска политическа смяна след годините, в които страната беше окупирала последните места във всички ранглисти за правова страна и медийна независимост ”. Последва и настрана изявление с Кирил Петков с водещ акцент, че “борбата против корупцията и битката против зависимостта от Русия са свързани ”.

 

По същото време в България министър-председателят Петков отхвърляше да даде военна помощ на Украйна, а външният министър Дмитро Кулеба бе размотаван из коридорите на нашите институции и даже не бе позволен до пленарната зала на Народното събрание от „ смелото “ и „ проевропейско " държавно управление на Кирил Петков. Но очевидно още тогава немското издание „ Die Welt ” е разполагало с вътрешна информация от София, че Петков и Асен Василев скрито избавят Украйна, като за задачата подценяват решенята на Народното събрание и лъжат българския народ.

Да не би „ разкритията “ им през днешния ден са стимулирани финансово с част от даренията на NEXO?

 

ВОЛТ и Демократична България - токсични!

Според източници от Политическа партия, идващите стъпки в акцията по спасяването на групировката след аферата „ NEXO “ плануват още изолирането на партията ВОЛТ на депутата Настимир Ананиев, съучастник на Антони Тренчев (един от собственищите на крипто платформата).

 

ВОЛТ и все още е мандатоносител на Политическа партия, а към нея също са изтекли дарения, чиито следи водят към NEXO. Това я прави токсична освен за американското посолство у нас и за американската администрация въобще, само че и за всички политически обединения в България.

Същата е обстановката и с партията " Да, България " на Христо Иванов и Ивайло Мирчев, която е част от обединението " Демократична България ". Партията публично разгласи, че през 2021 година и 2022 година е получила 400 хиляди лв. дарения от NEXO, които отхвърля да върне. Вероятно, тъй като ще би трябвало да употребява за задачата държавната си дотация и рискува да остане без средства за предизборната акция.

А през днешния ден, по време на съвещанието на краткотрайната парламентарна комисия стана ясно, че Национална агенция за приходите ревизира лица, свързани с Nexo.

 

В последните няколко дни вървят засилени съвещания за общо явяване на изборите на " демократичните сили " - Политическа партия и Демократична България. Атанас Атанасов загатна словосъчетанието " Демократична смяна ", което звучи като композиция сред Демократите за мощна България и Продължаваме промяната. Атанасов обаче пропусна да посочи дали " Демократичната смяна " би включвала и " Да, България " с даренията от NEXO.

 

Със сигурност обаче е в ход огромна интервенция за спасяването на остатъците от така наречен демократична общественост и даренията за нея.

Според социолози ПП тичат след действителността. Засега обединяването се приема като машинален общ брой на електоратите на тези обединения, само че това надали ще им стигне, с цел да победят ГЕРБ.

Още повече, в случай че вратата на " Козяк " към този момент им е затворена. За Съединени американски щати стана недопустимо да се разпознават с тоталната политическа неплатежоспособност на Петков/Василев. Присъствието им във властта сподели, че Политическа партия не са постоянна мощ, която може да приготви и да организира трансформации в публичната и икономическата система, без това да взриви страната. Според нашите източници във Вашингтон трескаво търсят техни заместители, които да станат изразители на настроенията на демократичната общественост в страната. Това обаче няма да може да стане на идните изключителни парламентарни избори.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР