Държавната корпорация „Росатом“ води преговори с турската държавна енергийна компания

...
Държавната корпорация „Росатом“ води преговори с турската държавна енергийна компания
Коментари Харесай

„Росатом“ води преговори с турската EUAS за продажбата до 10 % в АЕЦ „Аккую“


Държавната корпорация „ Росатом “ води договаряния с турската държавна енергийна компания EUAS за продажба до 10 % в плана за строителство на първата в Турция атомна електроцентрала – АЕЦ „ Аккую “. Това е съобщил пред публицисти ръководителят на „ Росатом “ Алексей Лихачов, оповестява организация ТАСС.

„ Мога да кажа към този момент единствено, че се водят договаряния с турския държавен енергиен холдинг EUAS”, е споделил той.
Лихачов е добавил, че договарянията с EUAS са за покупка до 10 % в плана за строителство на „ Аккую “. „ С EUAS, считам, до 10 % “, е споделил той.
Според интернационалното съглашение, „ Росатом “ може да продаде 49 % от плана за строителството на АЕЦ „ Аккую “. През декември 2018 година Лихачов заяви, че първата договорка по продажбата на дял в плана за строителство в Турция на атомната електроцентрала „ Аккую “ може да бъде приключена през 2019 година Тогава той означи, че „ Росатом “ може да продава разделям в плана на части, а дребен пакет може да получи една от турските компании, напомня организацията.

Русия и Турция подписаха съглашение за строителството на атомната електроцентрала с четири енергийни блока ВВЕР-1200 през месец май 2010 година Отливането на първия бетон на АЦ „ Аккую “ се състоя през април 2018 година Сега „ Росатом “ е на стадий на приемане на строителна лицензия за втори блок на централата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР