Ядреният експерт професор Георги Касчиев сподели в студиото на Би

...
Ядреният експерт професор Георги Касчиев сподели в студиото на Би
Коментари Харесай

Георги Касчиев: Няма опасност за населението след инцидента в АЕЦ Козлодуй

Ядреният специалист професор Георги Касчиев показа в студиото на Би Ти Ви своите опасения по отношение на последния случай в АЕЦ " Козлодуй ". Според него, няма публична информация за събитието, само че е ясно, че VI-ти блок на централата е в ремонт и е позволена груба неточност по време на обичайната процедура.

Припомняме, че шести блок на АЕЦ " Козлодуй " бе спрян поради заради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, оповестиха от пресцентъра на електроцентралата.

Професор Касчиев изяснява, че топлоносителят, който е изминал през контура на реактора, е в размер от 30 куб.м радиоактивна и корозионно дейна вода. За благополучие, никой не е потърпевш , само че поражда въпросът по какъв начин такава забележителна утечка е останала незабелязана.

Макар че няма риск за популацията отвън централата, случаят съставлява сериозен риск за чиновниците в АЕЦ " Козлодуй " . Почистването на тази радиоактивна вода ще наложи интервенция, при която хора ще поемат радиоактивно натоварване. Според Касчиев, грешката е позволена от оперативния личен състав, и той е съществено угрижен за некомпетентността, която е довела до този случай.
 Пети блок на АЕЦ
Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " стопира на 5 май за годишен ремонт

С цел презареждане с нуклеарно гориво

Професорът също по този начин разяснява и потреблението на американско гориво в централата , което, съгласно него, е доста по-скъпо от съветското. Въпреки това, не е ясно какъв брой тъкмо е понижена цената и финансовите доклади на АЕЦ " Козлодуй " не са налични, с цел да се провери какъв брой коства това гориво.

Професор Касчиев изрази подозрения по отношение на опцията V-ти блок на централата да работи на 100 % мощ. Той чака резултатите, с цел да може да даде цялостна оценка на американското гориво и неговата успеваемост.

Според специалиста, блокът работи на намалена мощ от здравомислие , а Касчиев сподели, че се съмнява в компетентността на ръководителя на централата Валентин Николов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР