Държавната компания Ел Би Булгарикум въвежда по-ниски цени на продуктите

...
Държавната компания Ел Би Булгарикум въвежда по-ниски цени на продуктите
Коментари Харесай

Сиренето и кашкавалът на Ел Би Булгарикум поевтиняват от днес

Държавната компания " Ел Би Булгарикум " вкарва по-ниски цени на продуктите си от през днешния ден (15 март). Килограм краве сирене в магазините на млекопреработвателната компания коства 12,90 лева, а кг кашкавал - 15,90 лева Това заяви пред Българска национална телевизия новият изпълнителен шеф на компанията Владимир Русев.

Според него понижението на цените в края на февруари не е било стопански обосновано към оня миг, тъй като е купено огромно количество суровина на по-висока цена от пазарната.

В края на предишния месец предходното управление на компанията понижи цените на сиренето и кашкавала с 30%, а на млякото - с сред 5% и 10%. В следствие някогашният шеф Николай Маринов беше отхвърлен поради подозрения в нарушавания.

Последваха взаимни обвинявания сред Маринов и Държавната консолидационна компания, която е принципал на " Ел Би Булгарикум ".

Новото управление на компанията е образувало работни групи, които са влезнали в договаряния с доставчиците и са съумели да понижат цените до степен, тъй че поевтиняването на остане в действие и даже да продължи.

" Към 20 февруари това понижение не е било стопански обосновано. Към тази дата пазарната цена на кравето мляко е била на 1,09 лева В същото време сме подписали за съвсем 6 млн. литра мляко на 1,50 лева - 1,53 лева Започнахме срещи с доставчиците на главните цени и външни услуги и успяхме да понижим цената на суровината, да понижим цената на останалите първични материали и материали и към ден -днешен е реалност и новото понижение. Така че ние изготвихме икономическата аргументация и на понижението от 20 февруари. Надявам се това да е устойчива наклонност, макар че пазара е непредвидим ", сподели Русев.

Оттук нататък " Ел Би Булгарикум " ще работи напълно с българска суровина, а доставчиците ще се избират от комисия в сдружението. Целта е решенията да не се взимат еднолично от изпълнителния шеф, а от групов, сподели още Русев.

Взето е и стратегическо решение за вложения в лична кравеферма като към този момент се водят диалози с евентуални вложители от Израел и Саудитска Арабия.

Предвиждат се още разширение на магазинната мрежа, тъй че магазин да има във всеки регионален център. В момента " Ел Би Булгарикум " има няколко магазина в София и един във Видин. Предстоят и диалози с комерсиалните вериги.

Русев разяснява и отстраняването на предшественика му на поста - Николай Маринов. Според него в решението за отстраняването няма политически претекст. Документацията по случая е входирана в прокуратурата.

" Аз бях очевидец в първо лице на решенията (на предходния директор), които бяха взети през декември, което отприщи поредност от нерегламентирани практики, свързани с задължаване на сдружението. Затова предложих оттук насетне да се вкара ограничаване и изпълнителният шеф да може да взима независими решения, свързани с разноски до 10 000 лева Останалите решения ще бъдат обсъждани от Съвета на шефовете ", уточни Русев.

В края на предходната седмица от министерството на стопанската система обявиха, че са установени голям брой нарушавания след назначения одит на активността " Ел Би Булгарикум " ЕАД.

В резултат на инспекцията са открити редица притеснителни условия, като всички констатации се дават на прокуратурата за следващи дейности. Паралелно с одита на министерството, инспекция в сдружението е стартирана и от Държавна организация " Национална сигурност ", допълниха от ведомството.

Именно високите цени на млечните артикули станаха една от главните аргументи държавните институции започнаха засилено инспекции на ценообразуването в огромните вериги. От тях стана ясно, че в някои магазини опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лв., а се продава за 15,99 лева; краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лв., а на рафта във веригата се предлага по 10,79 лв. или с надценка 91%.

Виждаме мляко и масло, продавани в чужбина, които са с 20-30 % по-ниски цени, в сравнение с в България, уточни министърът на стопанската система Никола Стоянов. Защитник съм на бизнеса, само че е нужно и той да има нравственос и по тази причина ще съм праволинеен към нелоялни търговски практики, добави той.

Като мярка за надзор страната планува да се изготвят регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден артикул ще отрази в електронния указател стартирането му на пазара и всеки идващ ще осведоми къде е отишла храната и на каква цена.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР