- Държавите и бизнесът трябва да увеличат догодина амбициите си

...
- Държавите и бизнесът трябва да увеличат догодина амбициите си
Коментари Харесай

Недовършената работа на СОР26

- Държавите и бизнесът би трябвало да усилят следващата година упоритостите си за понижаване на излъчванията, с цел да изпълнят задачите за задържане на световното стопляне. - На база на сегашните задължения светът е на път към повишаване на температурите с 2.4 градуса. - Емисиите би трябвало да се свият с към 45% през това десетилетие, с цел да се резервира опцията за реализиране на задачата от 1.5 градуса.
" Това не свършва тук, а едвам стартира. " С тези думи на зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс може да се заключи завършилата преди дни климатична конференция в Глазгоу (COP26). Заради постигането на съглашение срещата беше избрана от някои като триумф, поради рестриктивните мерки на сделката други заговориха за неуспех.

Но най-важният въпрос за всички тези, които желаят да понижат резултатите от климатичните промени, е по какъв начин да се форсира " зеленият " преход. Очевидният отговор е посредством увеличаване на натиска върху страните и фирмите, като тук значима роля ще изиграе гражданското общество. И както написа Guardian: " Най-хубавото нещо на договорката от Глазгоу е шансът, който предлага, за по-строги съкращавания на излъчванията през идната година. "
Реклама На изправителен в Египет през 2022 година
Емисиите би трябвало да се свият с към 45% през това десетилетие, с цел да се резервира опцията за задържане на покачването на температурите до 1.5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища - границата, оттатък която съгласно учените може да се стигне до необратими и неконтролируеми въздействия върху климата. На база на сегашните световни задължения светът е на път към стопляне от 2.4 градуса. През 2022 година на COP27 в Египет държавните управления ще имат различен късмет да се задействат.

По време на сегашната климатична конференция някои страни продължиха да затрудняват напредъка и дружно с други поддръжници на изкопаемите горива ограничиха дейностите на бранителите на незабавната декарбонизация. Същевременно за от ден на ден екологични деятели, регулатори и интернационалните организации доброволните стъпки, които бизнесът подхваща до този миг, не са задоволителни, с цел да предотвратят климатична злополука.

Ако след няколко години хората погледнат към COP26 като към сполучливо събитие, то това ще бъде, тъй като съглашението от Глазгоу сътвори механизма, посредством който страните би трябвало да обновяват обещанията си за понижаване на излъчванията всяка година, а политическите условия се трансформираха по този начин, че да подсигуряват, че съществуващите задължения ще стават по-строги. Ако приключилата климатична конференция бъде възприемана като неуспех, то това ще бъде, тъй като излъчванията ще не престават да се повишават.

Ангажиментът на Индия и Китай дружно със Съединени американски щати към COP26 е насърчителен. Но индийското гледище в последния миг клаузата, призоваваща за " преустановяване " (phase out) на потреблението на въглища, да бъде сменена с " понижаване " (phase down) на използването е разочароващо. Учените са единомислещи, че това замърсяващо гориво би трябвало да бъде отстранено. И по тази причина натискът върху страните, централните банки и частните финансови институции, които от дълго време трябваше да поемат своята отговорност в затварянето на промишленостите, употребяващи изкопаеми горива, вместо да ги подтикват, би трябвало да се ускори.
Реклама
Все отново умереният оптимизъм идва не от различен, а точно от организацията Greenpeace, която декларира: " Променена беше една дума, само че не могат да трансформират сигнала, приближаващ от COP26 - че ерата на въглищата завършва. " Пред " Капитал " Изабела Ратайчак-Юшко, шеф на полската Akademia Klimatyczna, чиято цел е да образова по отношение на климатичните промени, също показва позитивните резултати от конференцията. " Договарянето на климатичния пакт от Глазгоу от съвсем 200 страни е триумф. Това е най-голямото мултилатерално съглашение в нашата история ", споделя Ратайчак-Юшко. И добавя, че е било извънредно значимо, че страните са се разбрали за общата рамка за всички страни при предаването на техните задължения за редуциране на излъчванията. Така всяка страна в този момент ще би трябвало да декларира пред света с какъв брой счита да понижи изпускания въглерод и това ще бъде законово обвързване.

Друг значим миг, за който приказва шефът на Akademia Klimatyczna, е историческата приложимост на думата " въглища " в заключителните документи от Глазгоу. " Финалният текст приканва за ускорение на развиването и въвеждането на технологии, както и за използването на политики, които да " забързат прехода към нисковъглеродни енергийни системи ". От решаващо значение е, че един от тези принадлежности е увеличение на напъните за " последователно понижаване на силата от въглища ". За първи път във заключителен документ от COP се загатва думата " въглища " като основен източник на казуса ", споделя Ратайчак-Юшко. Но добавя, че в това време климатичната среща може да бъде обсъждана и като неуспех: " Преди COP26 бяхме на път за световно стопляне от 2.7 градуса, само че поради дадените обещания в този момент се счита, че е сред 1.8 и 2.4 градуса. Така че, да - беше реализиран прогрес, само че несъмнено не е задоволителен, с цел да достигнем задачата на парижкото съглашение за 1.5 градуса, и не повече от 2.0 градуса. "
Необходимо е повече
На конференцията в Глазгоу имаше значително наличие от страна на бизнеса. Пред Financial Times Джулс Кортенхорст, основен изпълнителен шеф на колорадския институт RMI, декларира: " Видях повече шефове тук през последните осем дни, в сравнение с през последните осем години по време на COР. " Пред английското издание Джон Дентън, общоприет секретар на Международната комерсиална камара, показва, че ще са нужни " съсредоточени старания " през идващите месеци, с цел да се резервира достижима задачата за задържане на покачването на температурите до 1.5 градуса. Американската бизнес кръгла маса и нейни сътрудници в Европа, Австралия и Канада пък обявиха пред делегатите на COP26, че фирмите не могат да " поемат сами товара " да влагат в " зелени " технологии и се нуждаят от по-добра съгласуваност сред страните. Скорошно изследване измежду световни изпълнителни шефове, осъществено от Accenture и UN Global Compact, демонстрира, че едвам 18% считат, че държавните управления са им дали задоволителна изясненост, с цел да дефинират климатични цели в унисон със устрема за 1.5 градуса.

Но оттатък маркетинга някои от уговорките на бизнеса са по-малко обещаващи, в сравнение с наподобяват. Според самодейността Science Based Targets едвам една от пет акции в страните от Г-20, които са определили свои цели за понижаване на излъчванията, са ги обвързали със задържането на покачването на температурите до 1.5 градуса до 2050 година, а нивото спада до единствено 6% отвън членките на Г-7. Доклад на Morgan Stanley Capital International пък твърди, че актуалните проекти за излъчванията на фирмите въпреки всичко значат стопляне с 3 градуса.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Коментари и разбори 3 Вечерни вести 1 Компании 2 Енергетика 3 Климат 1 Компании 2 Имена 3 Свят Реклама
Домакинът на COP26 Борис Джонсън признава, че постигнатото в Глазгоу съглашение не е съвършено и оставя по-голямата част от работата по намаляването на излъчванията за идната година. Но отвън противоречивата персона на английския министър председател изказванието му, че " при всичкото отчаяние светът се е насочил в вярната посока ", може да се сметне за правилно, защото климатичният пакт от Глазгоу включва някои от най-силните сигнали, изпращани от климатични конференции от над 30 години насам. Въпросът е имаме ли време, с цел да довършим работата.
Какво реализира COP26- Първото включване въобще на ангажимент за ограничение използването на въглища.- Увеличаване на финансовата помощ за разрастващите се страни.- Обещание за възобновяване на проектите за понижаване на излъчванията следващата година, с цел да се резервира достижима задачата за задържане на покачването на температурите до 1.5 градуса. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР