Държавата по времето на третия кабинет на Бойко Борисов, паднал

...
Държавата по времето на третия кабинет на Бойко Борисов, паднал
Коментари Харесай

Преди оставката: Кабинет №3 на Бойко Борисов скрил тежка авария в АЕЦ „Козлодуй“

Държавата по времето на третия кабинет на Бойко Борисов, паднал с оставка на 16 април 2021-а, е укривала предишни повреди в АЕЦ “Козлодуй ”, свързани със спрения сега 6-и блок на централата.

Новината разгласи във вторник енергийният министър Росен Христов. Той посочи, че 6-и блок излезе в спешен ремонт поради теч в един от парогенераторите – проблем, който съществуваше и предходната година.

„ Този парогенератор има проблеми още през цялото време, при инсталацията му, заради повреда са позволени някои отклонения от вярното му въвеждане, може би поради това дава недостатъци по-често. Преди тези проблеми обаче са били скривани, в това число и 2020 година (когато ръководи ГЕРБ, б.ред.) е имало същият проблем “, сподели министър Христов, представен от бТВ. През посочената 2020 година отпред бе трето държавно управление на Бойко Борисов.

„ Със сигурност 2020 година не е оповестена тази повреда “, удостовери министърът.

Настоящата повреда

“Шести блок излезе в спешен ремонт поради теч в един от парогенераторите – проблем, който съществуваше и предходната година. Побързахме да създадем този спешен ремонт поради планувания ремонт на пети блок, с цел да не рискуваме по този метод двата блока да излязат от системата едновременно “, изясни министърът на енергетиката.

Радиация не изтича, увери Христов.

“Изключихме превантивно шести блок в интервал на извънредно ниска консумация, ниски цени на електрическа енергия, огромно произвеждане от ВЕИ-та от Румъния, тъй че вероятно да имаме минимални пропуснати облаги за интервала “, сподели Росен Христов.

Той добави, че липсва съоръжение, с което да се направи обширно проучване на парогенератора.

Оборудването

“Оборудването е със период на доставка година и половина, няколко компании в света могат да го изработят – това са специфични сонди “, сподели Росен Христов.

Според него този парогенератор има потребност от огромна рехабилитация, която в идеалния вид би трябвало да бъде осъществена редом с плановия ремонт на шести блок.

“Надявам се докато е плануван този ремонт, да получим нужното съоръжение, тъй че да създадем една огромна рехабилитация “, означи енергийният министър.

Реклама

По думите му към този момент е получена дерогацията за аварийни елементи от Русия.

“Става въпрос за чести, за които нямаме опция сега, както и за някои услуги, от които към момента подвластен. За момента сме обезпечили употребата на шести блок и няма заплаха от разтърсвания ”, съобщи Росен Христов.

Перспективи

Росен Христов напомни, че се плануват два реактора на площадката в „ Козлодуй “ и два на площадката в „ Белене “.

„ Предвиждаме два заместващи и два спомагателни. Шанс да проработят има. Въпрос е механически, финансово откъм периоди кое би било по-добре, това ще покажат анализите. Предмет на оценка е дали потреблението на тези реактори ни задължава да работим по нататък с Русия “, означи Христов и посочи, че лишава към година да имаме данни строим ли на площадката в Белене с това съоръжение, или с друго, като акцентира, че е скъпоструващо да го съхраняваме.

„ Това, което е пропуснато, е точно тази огромна оценка, тъй че Народно събрание да се произнесе един път вечно какво вършим “, уточни той.

По отношение на „ Боташ “, служебният министър на енергетиката добави, че количеството газ е от порядъка на 1 милиард куб. м за година.

„ С Турция имаме сделка да използваме тяхната инфраструктура. Имаме достъп до терминалите – можем да го разтоварим, съхраним и пренесем до България “, сподели още той и добави, че първият танкер е от „ Шениер “.

Цената е идентична за услугата, която получаваме, като в Турция, сподели Христов, и добави, че страната ни има достъп до всички техни терминали.

„ В Гърция си ангажираме слот, разтоварваме танкера, имаме съответна дата, до момента в който тук имаме по-голяма еластичност и по-голяма сигурност “, посочи той във връзка с Турция и добави, че страната ни договаря със международните снабдители и крупните търговци, като „ Шениер “, „ Шел “ и други

„ Азерският газ ще минава през интерконектора Гърция-България “, сподели още енергийният министър. Той е безапелационен, че за момента имаме цялостна сигурност за доставките.

„ Газът, който беше нагнетен по контракти от м.г., е от два до три пъти по-висок от пазарната цена “, сподели още Христов по отношение на „ Чирен “ и разгласи, че прогнозната цена за месец май е 90 лева, а за юни от порядъка на 75 лева

„ Газохранилището може да съхранява газа, т.е. нямаме загуби “, изясни още той, само че акцентира, че фактът, че там са затворени такива капитали, не е добре, защото това са доста оборотни средства и това би довело до счетоводни загуби за „ Булгаргаз “ и за всички участници.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР