Държавата не разполага с достатъчно пари, за да покрие щетите

...
Държавата не разполага с достатъчно пари, за да покрие щетите
Коментари Харесай

Държавата няма достатъчно пари, за да покрие щетите от бедствията

Държавата не разполага с задоволително пари, с цел да покрие вредите от бедствията. Това разгласи в Народното събрание министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Изслушването на министъра е за дейностите на управляваната от него Междуведомствена комисия към Министерския съвет за справяне с последствията от наводненията в разнообразни области в Северозападна България през последните две седмици. Сумата, с която разполага междуведомствената комисия, е извънредно незадоволителна. Няма пари за вредите, камо ли за предварителна защита, регистрира той. 

Искания за даване на финансова помощ са постъпили само от общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра и са за спешни поправки на улични настилки, възобновяване на водопроводи, пътни сектори, подпорни стени.

Искания за финансиране могат да постъпват в тримесечен период. През 2023 година решение за одобрение на разноски и прехвърляния от запаса за непредвидени и неотложни разноски, в частта за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия, са признати с решение на Министерския съвет на 12 април и 2 юни тази година, съгласно удълженото деяние на закона за бюджета на България за 2022 година. Утвърдената сума за целеви разноски е 80 млн. лв., уточни Стоянов. А общата сума на разпределените досега средства е малко над 63 млн. и 53 хиляди лв..

В същото време по обработени данни към 5 юни броят на постъпилите претенции за разглеждане са 859 за обща сума от 518 млн. лв.. От тях – за обезпечаване на безвредна проводимост и поправяне на речни кревати и дерета – 275 млн. лева, за възобновяване на пътната инфраструктура – 150 млн. лева, за геозащита – 30 млн. лева, за възобновяване на хидротехнически уреди, отводнителни канали и водоснабдителни системи – съвсем 35 млн. лева, за възобновяване на молитвени храмове и здания с административно, културно, просветително, здравно и друго предопределение – близо 14 млн. лева, за възобновяване на осъществени разноски за избавителни и неотложни аварийно-възстановително работи при преодоляване на бедствени положения и спешни обстановки – 10 млн. лева, подготовка за реагиране при бедствия и предварителна защита на риска – малко над 3 млн. лв..

Общинските администрации би трябвало да приготвят оптимално бързо документите, като е препоръчано Министерство на вътрешните работи да окаже експертна помощ с правенето на документите.

На комисията годишно са отпускани към 70-80 млн. лв.. До момента има две решения, с които са отпуснати 63 млн. лева и има излишък от 17 млн. лева, изясни министърът. С новия бюджет ще има отпуснати в допълнение 50 млн. лева, заяви Стоянов и означи, че има уверението на финансовия министър Асен Василев за това. Общо сумата става 130 милиона лв.. “Заявихме предпочитание за доста по-висока сума в бюджета за 2024 година, тъй като имаме 520 млн. лева декларирани претенции ”, сподели още министърът на вътрешните работи.

Ванина Вецина от ПП-ДБ попита дали навременно е реагирала община Берковица, както и останалите общини, както и какви са били синхронът и координацията. Министър Калин Стоянов даде позитивна оценка на подхванатите дейности.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия съобщи, че не е имало никаква съгласуваност през първите три дни. А хората е трябвало сами да си чистят наводнените къщи. “Като депутат считам, че всички би трябвало да сме там, с цел да забележим сами вредите ”, добави той.

Марин Василев от ГЕРБ упрекна Българска социалистическа партия, че употребява нещастието на хората за популизъм. А социалистът Георги Свиленски му отвърна, че е рано да дават оценки на левицата. “Вие сте единствено на 13, имате още 117. Когато става наводняване и си с бялата ризка, нямаш време да отидеш да обуеш дънките и да идеш при хората. Те чакат да идеш, когато имат потребност ”, смята той.

“Чухме, че по време на наводненията и бедствията институциите са реагирали съответно и са подхванали бързи дейности за справяне с рецесията и за подкрепяне на хората от бедстващите региони. Всички знаем също по този начин, че Министерският съвет отпусна помощи за всички, които са потърпевши – 1512 лева на човек и 2500 лв. за уреди. Това демонстрира, че има работеща страна, която реагира при бедствия. Въпросът е обаче по какъв метод да се подхващат съответните дейности от институциите, с цел да се предотвратят такива случаи ”, регистрира Настимир Ананиев от ПП-ДБ. “Превенцията би трябвало да бъде преди всичко. Притеснителна е практиката на служебното държавно управление, което е харчело доста пари освен в тази комисия, само че във всички министерства. 63 млн. лева за три месеца е ужасно огромна сума. Призовавам в ролята ви и като министър, и като представител на Министерския съвет, да ревизирате всеки план, получил пари “, добави той.

“Днес обсъждаме последствията от случилото се и да се опитваме да ги решим. И по този начин 20 години. Искам да слага акцент върху друго – не по какъв начин ще реагираме по-късно, ясно е, че би трябвало да се вземат ограничения от институциите. Господин министър, ще ви дам няколко решения. Въпросът е сложен и стратегически, държавнически. Преживяла съм Мизия от първия до последния ден – от идващата вълна до ден-днешен. Била съм министър на стопанската система и промишлеността, има сектор, който имаше отношение по въпроса “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

“Има пет въпроса, които би трябвало да се решат: язовири, гори, корита, пари и надзор. По язовирите – продължете това, което започвахме в постоянното държавно управление, а точно – да се обясни собствеността на язовирите, тъй като е извънредно раздрана. Не давайте язовирите на концесии. Следващо – възобновяване на Напоителни системи и да се вържат към системата на язовирите. Гори – би трябвало да се спре противозаконната сеч. Корита – проверете. От Министерството на стопанската система и промишлеността закупихме шест машини роботи, които почистват коритата, а в този момент несъмнено седят заключени. Дайте ги, където може, да чистят където е необходимо. Пари – знаете ли какъв брой коства възобновяване на напоителни системи? 100 млн. лв.. 63 млн. сме дали за провали за една година, а 100 милиона лв. коства цялата система да я възстановим “, посочи тя. По думите ѝ що се отнася до контрола, няма осъден нито един кмет при такива бедствия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР