Дарителската кампания на община Карлово за пострадалите от наводнението до

...
Дарителската кампания на община Карлово за пострадалите от наводнението до
Коментари Харесай

1 млн. и 490 хил. лева. са събрани до момента от дарителската кампания в помощ на пострадалите от наводненията

Дарителската акция на община Карлово за потърпевшите от наводнението досега е събрала 1 млн. и 490 хиляди лв.. Това заяви пред публицисти в Каравелово кметът на общината Емил Кабаиванов. По думите му всички те ще бъде разпределени с решение на Общинския съвет, оповестяват от Българска телеграфна агенция.

Гласуваните от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди близо 10 млн. лв. са за възобновяване на обществена инфраструктура - улици, мостове и водопроводи, напомни той.
Утре се чака да бъде показан отчетът на тримата инженер-конструктори, които са огледали към 150 къщи в селата Богдан, Слатина и Каравелово. Тогава ще стане ясно кои здания са за срутване и кои подлежат на ремонт, разяснява Кабаиванов. Той добави, че Междуведомствената комисия в допълнение ще отпусне средства на притежателите на парцелите, които ще бъдат съборени.

Има условия жилището да е само, в случай че са повече, нещата се трансформират, сподели кметът. Кабаиванов заяви, че комерсиална верига приготвя за подаяние 200 комплекта готварска печка, пералня и смесен ледник с фризер. Те ще бъдат подготвени през ноември, защото сега се създават, сподели още той.

Продължава разполагането на фургони за хората, изгубили домовете си в наводнението. Осем са сложени към този момент в Каравелово. В Богдан има декларирани 17 фургона, а в Слатина - осем. Те имат общоприетоо съоръжение, сподели регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев. Ако ползвателите им преценяват, че имат потребност от в допълнение съоръжение и мебели, ще го получат от страната и общината. Става въпрос обаче за краткотрайни жилища за месец, два или шест, през които се строят къщите или се ремонтират, добави Стоев.

На 2 септември, след проливен дъжд от 200 литра на квадратен метър, траял осем часа, бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е оповестено бедствено състояние. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включиха в разчистването на селата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР