Дарение на софтуер, предложено от Демократична България преди месеци, получи

...
Дарение на софтуер, предложено от Демократична България преди месеци, получи
Коментари Харесай

Да, България: ГЕРБ отказва дарение на софтуер за СОС поради невежество

Дарение на програмен продукт, препоръчано от Демократична България преди месеци, получи отрицателно мнение на последната комисия по Икономика, благосъстоятелност и цифрова промяна към СОС, заради неразбирането на материята от страна на болшинството.

Става дума за приложение, което ще улесни работата на общинските съветници и администрацията. По време на самата комисия, както и в последвала обява на ръководителя на комисията Николай Стойнев в обществените мрежи, от ГЕРБ упрекнаха донорите, че желаят да събират персонални данни на ползвателите на приложението. На нападките отговори Ивайло Мирчев, член на ИС на “Да, България!” и началник на екипа от доброволци, създали софтуера:

“Тъжната действителност е, че никой не си е направил труда да тества функционалностите на приложението. Например камерата е нужна за сканиране на QR кода, който удостоверява правото на глас и тя е неактивна през останалото време, а това е елементарно установимо. И в този дух на незнание, софтуерно и политическо изтощение в ГЕРБ освен отхвърлиха дарението, само че и възмутени излизат с обява по тематиката.

”Мирчев разясни, че правата до Camera, Photos / Media / Files, Storage, Control flashlight се изискват, тъй като в приложението може да се влезе посредством сканиране на QR код публикуван от админите на система. При апаратура тези права остават неактивни и едвам след опит за пускане на тази функционалност се изисква разрешаването им.

“Това, че едно приложение изисква права от операционната система не значи, че админът обработва данните - по-често те са нужни за работата на самото приложение. Например в случай че обещано приложение желае достъп до датчика за пръстов отпечатък не значи, че админът обработва биометрични данни - всичко това е лимитирано единствено в границите на устройството и данните не излизат оттам”, добавя той.

Мирчев разясни също по този начин, че все още в Следствен отдел към окръжна прокуратура нямат вид по какъв начин да се удостоверява отдалечено гласоподаване, с изключение на през платформата за видеоразговори, която няма сходна функционалност. Затова и екипът от доброволци на “Да, България!” създава приложението още преди месеци и го предлага като подаяние от името на Демократична България и без никакви бъдещи финансови тежести за Следствен отдел към окръжна прокуратура. По думите на Ивайло Мирчев досега столичният кмет единствено търси мотиви да не одобри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР