Данни за най-големите мобилни платформи за пазаруване на софтуер –

...
Данни за най-големите мобилни платформи за пазаруване на софтуер –
Коментари Харесай

Спад на продажбите в Apple и Google Play през третото тримесечие на 2022

Данни за най-големите мобилни платформи за извършване на покупки на програмен продукт – App Store на Apple и Гугъл Play на Alphabet – демонстрират намаляване в размера на търговията и броя на изтеглените приложения през третото тримесечие на 2022 година Това сочи отчет на компанията за пазарни разбори на приложения Sensor Tower.

Генерираните доходи от App Store и Гугъл Play са в размер на 31,6 милиарда $ или с 4,8% под осъществените приходи за същия интервал през 2021 година, сочат данните на Sensor Tower.

Продължава наклонността от предходното тримесечие онлайн магазинът на Apple да осъществя два пъти повече продажби от този на Гугъл Play. През лятното тримесечие постъпленията на компанията възлизат на 21,2 милиарда $ или с 2,4% по-малко от същия интервал на 2021 година Данните за Гугъл Play демонстрират по-значителен спад – за интервала юни-септември понижението в приходите възлиза на 9,6%, като генерираните доходи са в размер на 9,6 милиарда $.

За TikTok всичко е тип-топ

TikTok продължава да е приложението, които притегля най-вече доходи. През миналото тримесечие постъпленията на потребителите, които употребяват китайското приложение за къси видеа доближава 914,4 млн. $. От своя дебют в онлайн магазините на Apple и Alphabet преди над 5 години TikTok генерира общи приходи от 6,3 милиарда $.

Популярното измежду най-младите консуматори на мобилни устройства приложение осъществя най-вече приходи в App Store. При Гугъл Play  води приложението за в допълнение дисково пространство Гугъл One с приходи от 330 милиона $.

TikTok продължава и да е приложението, генериращо най-вече доходи за тримесечие в продължение на четвърти следващ регистриран интервал.

Според отчета на Sensor Tower приложенията, генериращи най-вече доходи за двете платформи, са: TikTok, YouTube, Гугъл One, Tinder, Disney+.

По отношение на броя на свалените приложения от двете най-популярни мобилни платформи за търговия със програмен продукт се регистрира намаляване от 1% на годишна база през третото тримесечие до 35,3 милиарда свалени приложения и игри.

Понижението на индикатора се дължи на представянето на Гугъл Play, където за интервала са свалени 27 милиарда приложения от другите консуматори. Това е намаляване на годишна база от 2,2%.

При App Store се регистрира увеличение в броя на конфигурираните за първи път приложения и игри до 8,2 милиарда пъти, което е растеж по отношение на интервала юни-септември 2021 с 2,2 пъти.

TikTok още веднъж е най-тегленото неигрово приложение и на двете платформи, достигайки почти 196,5 милиона съоръжения през обсъждания интервал. През първата половина на 2022 година Instagram е номер 1 по изтегляния в Гугъл Play, а през третото тримесечие разменя това място с Meta, което означи почти 150,3 милиона съоръжения.

Най-сваляните приложения и в двете платформи за третото тримесечие са: TikTok, Instagram, Фейсбук, WhatsApp, Messenger.

Потребителските разноски за мобилни игри са намалели още по-рязко

Приходите за категорията са спаднали с 12,7% на годишна база до 19,3 милиарда $ през третото тримесечие. И App Store и Гугъл Play регистрират по-малко доходи спрямо предходния интервал, като разноските за мобилни игри на платформата на Apple се намаляват с 9,8% на годишна база до 11,9 милиарда $, а пазарът на платформата на Android записва 7,4 милиарда $, или спад от 16,9% на годишна база.

Както и през първото полугодие на 2022 година, първите три най-печеливши мобилни игри през следения интервал са Honor of Kings, PUBG Mobile и Genshin Impact.

Honor of Kings отбелязва почти 639,3 милиона $ приходи през третото тримесечие, до момента в който PUBG Mobile и Genshin Impact записват надлежно 450,6 милиона и 369,7 милиона $.

Най-сваляните игри са Subway Surfers, Stumble Guys и Garena Free Fire. Броят на свалянията им е надлежно 86, 77 и 62 милиона пъти.

На фона на продължаващото утежняване на икономическата конюнктура се чака мъчно последно тримесечие за представянето на двата най-големи онлайн магазина за мобилни приложения. Допълнително усложнение за потребителите се чака да бъде и покачването на цените в AppStore, което влезе в действие в някои райони от 5 октомври. То ще засегне всички страни от еврозоната, Япония, Южна Корея, Швеция, Полша, Чили, Виетнам и други

През юни обаче Sensor Tower разгласи, че до 2026 година изхарчените пари за приложения, покупки в приложенията и абонаменти ще доближат 233 милиарда $., откакто през 2021 година пазарът възлизаше на 132 милиарда $.  Това би било покачване с към 77%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР