Данък сгради и такса смет ще се повишат в много

...
Данък сгради и такса смет ще се повишат в много
Коментари Харесай

Данъчната оценка на жилищата ще се вдигне значително от 2024 г.

Данък здания и такса боклук ще се покачат в доста общини още от началото на идната година поради нарастване на данъчните оценки на парцелите. В някои градове скокът ще е с до 30%, в случай че бъдат признати препоръчаните от държавното управление и Националното съдружие на общините (НСОРБ) промени в Закона за локалните налози и такси. Целият пакет данъчни закони към този момент е на уеб страницата на Народното събрание, като упованията са депутатите да стартират да ги гласоподават до края на седмицата. А новото там е, че се предлага заведенията да запазят Данък добавена стойност привилегията си още една година.

С измененията в ЗМДТ се предлага размерът на налог здания да може да се диференцира от общините по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите. Второ - общините да могат да трансформират данъчните оценки на жилищата на всеки две години според от положението на пазара на парцели.

Връзването със статистиката ще докара до по-високи налог здания и такса боклук в огромните и курортните градове, където през последните години цените на парцелите вървяха нагоре, а данъчната им оценка стои непокътната и в доста случаи е в пъти по-ниска от продажната. Освен това ще се усилят и разноските при покупко-продажба на парцели в случаите, в които покупко-продажбите се изповядват на данъчна оценка, с цел да се спести дължимият налог.

В момента на доста места данъчните оценки са в пъти по-ниски от пазарната цена. Затова при покупко-продажби с жилища постоянно се заявява данъчната оценка вместо пазарната цена, с цел да се спестят налози и такси. Общините обаче рядко трансформират оценките, с цел да не разгневят данъкоплатците. Сега те ще имат независимост да ги актуализират, като с цел да няма шокове, локалните управляващи могат да понижат промилите за налог здания и такса боклук.
Реклама Една формула с доста незнайни за парцелите
Сега се предлага така наречен базисна данъчна стойност, която е част от формулата за пресмятане на данъчната оценка на жилищата, да се усилва в сходство с пазарния растеж на цените на парцелите. Това ще се случва, като в сметките се включи. В момента информацията на уеб страницата на статистиката е единствено по области и за шестте най-големи града в страната.

Проектът планува, в случай че растежът на цените на жилищата общо за последните две години надвишава 10%, да се прави индексация на данъчната оценка. Тя се дефинира по формула, в която се включват коефициенти за местоположението на парцела, инфраструктурата, годините на постройката и други, както и базисна данъчна стойност. Дори всички други съставни елементи да останат непроменени, в случай че базисната данъчна стойност се преизчисли, то в огромните регионални градове данъчните оценки могат да се индексират с сред 20 и 30%, съдейки по последните данни на Национален статистически институт за смяната на цените на жилищата за последните две години.

В София да вземем за пример налог здания е 1.875 промила (хилядни) от данъчната оценка. Така за жилище в столицата с данъчна оценка от 100 хиляди лева в този момент се заплаща налог към 187 лева По новата формула той може да се вдигне с към 55 лева Ако жилището е главно, както и до момента остава отстъпката от 50% от сумата.

Самият размер на локалния налог се дефинира от общинските препоръки от 0.1 до 4.5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия парцел. Така че при промяна на ставките от тяхна страна действителното нарастване на налога, който семействата ще заплащат, може да се окаже по-голямо или пък по-малко.
Реклама
От текстовете обаче не излиза наяве данните на Национален статистически институт за кой тъкмо интервал ще се употребяват при индексацията. Част от останалите коефициенти във формулата също ще подлежат на промени, само че те също зависят от локалната власт.

Предлага се и годишно да се актуализира данъчната оценка на аграрни земи с коефициент, " еднакъв на регистрираното от Националния статистически институт изменение на междинните цени на покупко-продажбите със земеделска земя за страната ".
Заведенията остават на 9% Данък добавена стойност Мачът сред държавното управление и притежателите на заведения наподобява от ден на ден като свирен. Във импортирания в Народното събрание план на Закона за Данък добавена стойност категорично е посочено, че те ще дължат 9% Данък добавена стойност до края на идната година. За сметка на това ще се изисква, в случай че употребяват система за ръководство на бизнеса вид СУПТО, тя да е утвърдена от Национална агенция за приходите.Така единствените браншове, на които Данък добавена стойност ставката се връща на предковидни равнища, т.е. 20%, са туроператорите и фитнесите. Вероятно просто тъй като не могат да се провеждат да стачкуват и нямат стабилен тил в лицето на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Още когато Министерството на финансите разгласи пакета с оферти за промени в данъчните закони за 2024 година, в които се предвиждаше от 1 януари заведенията да минат на 20% Данък добавена стойност, водачът на ГЕРБ и глобеният по " Магнитски " народен представител дадоха да се разбере, че няма да поддържат това.Има и още една смяна, която касае ресторантьорския отрасъл - предлага се всички заведения с оборот до 100 хиляди лева да заплащат патентен налог на общините вместо налог облага. Ако обаче надвишават прага от 100 хиляди лева, са длъжни да се записват по Данък добавена стойност и тогава към този момент ще минат на облагане по ЗКПО. Според данъчен съветник на множеството заведения им е по-изгодно да са по Данък добавена стойност, тъй като поради ниската ставка са на непрекъснат режим на възобновяване. А методът да избегнат патентния налог е, като се записват непринудено по Данък добавена стойност.Проектозаконът за Данък добавена стойност е обраснал с още няколко промени. Според една от тях прагът за регистрация ще се усили до 166 хиляди лева от 1 януари 2025 година, като това е условие по евродиректива. Свързани публикации Правителството предлага таванът на разплащанията в брой да падне до 5 хиляди лева 6 ноември 2023, 17:12 Сделките с парцели понижават пето тримесечие, планове за високи здания по бул. " Г.М. Димитров " 26 октомври 2023, 19:19 Слабо лято за парцелите: Сделките спадат приблизително с 13% 23 октомври 2023, 06:00 Цените на жилищата в еврозоната падат за първи път от години. В България растежът е двуцифрен 3 октомври 2023, 16:31
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР