Дали да давам на бебето вода? От коя възраст и

...
Дали да давам на бебето вода? От коя възраст и
Коментари Харесай

Децата и водата

" Дали да давам на бебето вода? От коя възраст и каква вода да давам? Колко вода би трябвало да пие детето? Как да го накарам въобще да пие вода? Помощ, детето не желае да пие вода, а единствено безалкохолно! "

Всяка майка си е задавала най-малко един от горните въпроси. Особено дискутиран е този с бебетата и водата, само че и по-нататък в детството, водата остава тематика за диспути.

Водата и бебетата - противоречиво начало

Световната здравна асоциация разгласи изключителното кърмене на бебетата до 6-тия месец за оптимално за тяхното развиване. Това изключва и приема на вода, само че включва изискването, че майката също поема задоволително течности. Българската педиатрична асоциация не поддържа еднопосочно изключителното кърмене и не отхвърля приема на вода. Изключителното кърмене обаче, при положение, че изберете него, може да задоволява потребностите на бебето от вода до то. Кърмата съдържа към 80 % вода и в случай че достъпът до нея е безграничен, така наречен, бебето няма да остане жадно. След всяко кърмене е добре устата на бебето да се изплаква с една лъжичка преварена вода, с цел да не се появи млечната гъбичка (соор), само че и това не е наложително да се случи, в случай че не го вършиме. Едва със то бихте могли да давате вода на бебето, тъй като солите и другите субстанции в твърдата храна са по-трудно разтворими за стомахчето.

Ако се притеснявате, дали бебето, извънредно кърмено или не, е добре хидратирано, следете памперсите му – 7-8 мокри памперси на денонощие, като утринният е най-пълен, са задоволително. Общият му тип също доста приказва – хлътнали очи, сенки под тях, напукани устни и тъмна урина са признаци на сериозна дехидратация.

Каква вода да даваме на бебето? На пазара се продават бутилирани води особено за кърмачета. Съхранението им обаче в пластмасови бутилки вършат качеството им подозрително, без значение от каква пластмаса са направени. Ако ползвате такава – следете периода на валидност. Преваряването на водата е доста честа процедура у нас и майките преваряват разнообразни води до друго време. Ако чешмяната ви вода е с положително качество, бихте могли нея да преварявате, а някои майки преваряват даже изворните и трапезните води.

Съвет: Преварявайте количество вода единствено за деня и съхранявайте в стъклена бутилка. Пластмасовите бутилки съществено утежняват качествата на водата, поради полимерите, от които са направени.
Когато бебето стане интензивно и стартира да слага предмети в устата си, грижите за стерилната вода отпадат от единствено себе си. Време е то да се сблъска и бактериите и да гради имунитет.

Трапезните и изворните води за директна консумация са най- известната опция напоследък. Те имат документи от МНЗ, че са годни за бебета, поради доста ниската им. Удобни са за разнос и са разполагаем в магазинната мрежа.

Колко дълго да преварявате водата и дали да се доверите на бутилираната през цялото време, това е ваше решение. Истина безапелационна никой не би бил в положение на даде, тъй като експертите още спорят. И може би постоянно ще спорят по тази тематика. Това е въпрос малко на наставнически нюх и е от решенията, които ви вършат родители – поемате отговорност.

Водата и дребните деца - здраво другарство

В ранната детска възраст е изключително значимо да се пие вода, тъй като тогава се слага основата на доста хранителни привички. Детето (1-3 години) е доста интензивно, яде по- твърди храни, повече пакетирани и е повече от належащо тялото да се хидратира (в пакетираните храни има и доста сол) и да му се даде опция да изхвърля токсините, изключително лятото. И множеството деца нямат проблем с това.

В детските ясли нещата са разнообразни – преходът сред памперси и гърне става точно там и като цяло водата се дава с ненаситност. Децата си носят шишета от у дома и пият на воля. Но това е може би тъй като някои са още с памперси, а и се поставят на 2 часа на гърне, има и лице от личния състав, което се грижи за хигиената им.

Съвет: Ако детето е в развой на махане на памперса, намалете количеството вода и плод като динята, 1-2 часа преди лягане. Така нощите без памперс ще са доста по-сухи.

В тази възраст е доста значимо детето да заобича водата и да се научи да я избира. Носете вода постоянно със себе си на разходката, пийте волно пред него и му предлагайте единствено нея. То ще види дечицата по какъв начин пият чета със сламки, с шарени картинки от детските филмчета, само че към момента вие имате решаващата роля. Личният ви образец е вашият най-силен коз.

Детето от 1 до 3 години би трябвало да изпива най-малко 1 л течности, забележителна част от тях получава с храната – супи, мляко, ове, старайте се останалите течности да си набира от вода или, в случай че желае, дано да е домашно изцеден. Някои майки хитруват, като преливат домашния в шише от магазина.

Децата в детската градина обаче се натъкват на непредвидени компликации. Повечето от тях са с добре построени привички да пият вода, само че в случай че личният състав не прояви предпочитание това да продължи, децата просто ги губят. Пиенето на вода е обвързвано с вървене до тоалетната, а в очите на доста от учителките това унищожава дисциплината и е мотив за лудории, до момента в който те се пробват да проведат уроци. В други градини обаче децата имат свободен достъп до вода и тоалетна от самото начало и това не е тематика за разискване. В множеството обаче, с ангажимента, че приказваме за всеобщите държавни заведения, на детето се не разрешава да си носи шишенце в шкафчето. Когато избирате детската градина, поинтересувайте се какъв е вътрешният ред в това отношение. И без значение от всичко, когато взимате детето, носете шишенце с вода.

В годините приемът върви по този начин – 4-8 годишна възраст - най-малко 1,3 л вода

Във възрастта 8-13 към този момент би трябвало да доближи 1,5 л. За възрастен, както знаем, се предлагат приблизително 2 л вода.

Нормата за количеството вода е 30 мл на всеки кг телесно тегло. Но знаем, че всичко е доста самостоятелно.

Ако детето отхвърля водата, въпреки тя да е най-полезна за здравето му?

Заложете на персоналния си образец – в случай че вие самите не приемате вода пред него, няма по какъв начин и до пие вода, както ви се желае.

Оставете му свободен достъп на вода – дано да си има шишенце, чашка, които постоянно да са цялостни и да са му разполагаем.

Носете вода със себе си, когато излизате. Ако не вземете, евентуално ще ви се наложи да купувате, а паралелно до водата са всички изкушения в шарени кутийки и сламки.

Ако настойчиво не желае вода, цедете му ове от сезонни плодове и зеленчуци в здравословни комбинации или поотделно.

Говорете с него, когато стартира повече да схваща какво е здраве. Ако имате добра връзка между тях, ще съумеете да му повлияете, само че не го карайте принудително да се налива.

Водата не трябва да е следващата родителска скука, тя е източник на живот.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР