Дългоочакваният телефонен разговор между китайския лидер Си Дзинпин и украинския

...
Дългоочакваният телефонен разговор между китайския лидер Си Дзинпин и украинския
Коментари Харесай

Си се обади на Зеленски. За смисъла на един телефонен разговор

Дългоочакваният телефонен диалог сред китайския водач Си Дзинпин и украинския президент Володимир Зеленски в сряда бе посрещнат със песимизъм от Вашингтон и някои европейски столици във връзка с капацитета му да ускори разговора за разрешаване на войната в Украйна.

Това е най-конкретната стъпка, която Китай прави досега, с цел да поеме ролята на медиатор, за която от месеци загатва, показва в собствен разбор CNN, само че подчертава:

„ Едночасовият диалог, за който се счита, че е първият сред двамата водачи, откогато съветските войски нахлуха в Украйна, идва с малко съответни оферти за това по какъв начин Китай може да помогне за превъзмогване на опустошителната, разтваряна от войната бездна сред двете страни “.

Разговорът идва в миг, в който Пекин е мощно фокусиран върху укрепването на връзките с Европа на фона на влошените си връзки със Съединените щати, изясняват пред медията анализатори, което съгласно тях също по този начин подсказва, че в сметките на Китай има повече фактори, от мира в Украйна.

Връзките сред Брюксел и Пекин се изостриха още при започване на войната, когато европейските водачи следиха с смут по какъв начин Китай отхвърля да осъди съветската инвазия и вместо това укрепва икономическите и дипломатическите си връзки с Москва. Пекин даже се причисли към обвиняванията на Кремъл, че НАТО разпалва спора.

Усилията на Пекин за възобновяване на тези връзки претърпяха сериозен удар по-рано тази седмица, откакто китайският първи посланик в Париж разгласи в телевизионно изявление, че някогашните руски страни нямат статут съгласно интернационалното право, което беше възприето като евентуална поддръжка за позицията на Путин, че Украйна би трябвало да бъде част от Русия.

" Трудно е да се отдели моментът на диалога Си-Зеленски от тези събития ", споделя Брейн Харт, помощник в плана " Китайска мощ " на вашингтонския мозъчен концерн Център за стратегически и интернационалните проучвания, пред CNN. " Си евентуално е избрал момента на диалога, с цел да потуши страховете в Европа, само че към момента не е ясно дали това ще помогне доста на Пекин. Висшестоящите лица в китайската столица отдръпнаха изказванията на посланика си във Франция, само че вредите към този момент бяха нанесени и попречиха на опитите на Пекин да прекрати утежняването на връзките с огромна част от Европа “.

Кредит на доверие

Зеленски, който в продължение на месеци показваше интерес към сходен диалог, показва още малкия екран, го дефинира като " опция да използваме политическото въздействие на Китай, с цел да възстановим силата на правилата и разпоредбите, на които би трябвало да се основава мирът ".

Си, от своя страна, дава обещание, че Китай " няма да седи безучастно " и възнамерява да изпрати специфичен делегат, който да придвижи напред връзката " с всички страни " в посока на мирните договаряния. Пекин предприе сходни стъпките и в други районни спорове, в това число Афганистан и Сирия, напомнят анализаторите.

Според тях остава неразбираемо какво тъкмо Китай може или се надява да реализира, защото Пекин не дава доста детайлности оттатък назначението за специфичен делегат на Ли Хуей, някогашен дипломат на Китай в Русия.

Междувременно войната продължава да бушува - Русия не се отхвърля от нелегално добитите територии, а Украйна е подготвена да се бие, до момента в който не възвърне контрола си върху тях.

" Китай има реалистични упования за това, което може да реализира, защото никой не има вяра, че както Русия, по този начин и Украйна са подготвени да седнат и да беседва сега ", споделя Юн Сун, шеф на Китайската стратегия в мозъчния концерн Stimson Center във Вашингтон.

Вместо това ходът на Китай да се обърне към Зеленски в този момент може да е по-скоро опит да се възползва от френската поддръжка за ролята си на медиатор след неотдавнашното посещаване на президента Еманюел Макрон и да завоюва възможни изгоди от Европа, счита тя, като прибавя:

" За Китай, това че войната няма да завърши скоро, не значи, че не би трябвало да се възползва от опцията да усили дипломатическото си въздействие и да ускори връзките си с Европа. Успехът не е обезпечен за всяко ходатайство, само че полагането на старания печели на Китай заем на доверие, а това не е маловажно ", споделя още тя.

Неутрален състезател?

Но околните връзки на Пекин с Москва към този момент породиха бездънен песимизъм от страна на западните страни във връзка с евентуалната посредническа роля на Китай.

След нахлуването на съветските войски в Украйна Пекин разгласи неутралитет, само че Си е разговарял с Путин пет пъти - в това число два пъти персонално, а със Зеленски един път, макар че двете страни имат дългогодишно партньорство на стратегическо равнище.

Китай също по този начин продължава да организира военни учения дружно с съветските сили, като по-рано този месец министърът на защитата на страната посети Москва и приветства " все по-укрепващото " доверие сред двете столици.

В последна сметка неразбираемо дефинираното " политическо споразумяване " на спора, препоръчано от Китай към годишнината от нашествието и повторено от Си пред Зеленски по време на диалога в сряда, показва CNN, е обсъждано на Запад и в Киев като доста по-благоприятно за Русия. То приканва за преустановяване на огъня, само че не включва наредба, съгласно която Москва първо да изтегли войските си от украинска територия.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР