„Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше друг кандидат. Сега нещата

...
„Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше друг кандидат. Сега нещата
Коментари Харесай

Даниел Смилов: При втори тур ще е трудна прогнозата на президентските избори

„ Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше различен претендент. Сега нещата са по-различни. Последните социологически изследвания демонстрират, че съревнование ще има. Трима са главните претенденти – Румен Радев, който има огромна преднина, само че след него са проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов, които също имат своите шансове. Кампанията ще реши дали ще стигнем до втори тур. Веднъж стигне ли се до него, нещата стават мъчно прогнозируеми “.

Това сподели в изявление за БГНЕС политологът Даниел Смилов.

„ Сложна е обстановката, има два избора. Някои партии имат собствен претендент за президент, други нямат, а всичко това има въздействие. Не значи обаче, че това ще обърка гласоподавателите. Все отново може да чака, че партиите, които имат мощни претенденти за президент, могат да чакат и някакъв електорален бонус “, разяснява той за изборите „ 2в1 “, които предстоят на 14 ноември.

За решението на Движение за права и свободи да повдигнат партиен претендент за първи път в 30-годишната си история – водачът Мустафа Карадайъ, политологът съобщи: „ Движение за права и свободи са партия на хора с друг етнос. От една страна районна партия, а различен – представител на българските турци. През годините те поредно преследват тази позиция. Тук играят доста положителна роля в българската политика като цяло, пазят правата на малцинствата. Ходът с издигане на етнически турчин е ход в тази посока. Имат и други такива ходове в тази посока, да вземем за пример въпроса за водене на акция на майчин език. Като европейска страна това все в миналото би трябвало да го позволим. Към този миг обаче, заради разнообразни настроения, това не става. Водейки политика по подобен вид отбрана на правата, съгласно мен играят положителна роля в политическия развой. От друга страна Движение за права и свободи се капсулира като партия на икономическо посланичество към Делян Пеевски, само че освен. Самият Ахмед Доган от водач се трансформира във фигура, която колкото е политическа, толкоз е и корпоративна. Той колкото е политик, толкоз е и предприемач, притежател на електроцентрала “.

С решенията си да сложат попадналия по ударите на закона „ Магнитски “ Делян Пеевски като лидер на две листи, съгласно Смилов, Движение за права и свободи от ден на ден се трансформира в партия, защитаваща съответни стопански ползи. „ Сдвояването с фигурата на Пеевски обрича Движение за права и свободи на изолираност и в идващия парламент “, предвижда той.

Даниел Смилов уточни още, че макар все по-набиращата известност нова политическа групировка на някогашните министри Петков-Василев, не трябва „ отвън сметката “ да се оставя групировката на известния ефирен водещ Слави Трифонов – „ ИТН “.

„ Виждам, че някои социолози дават невисок резултат, към 10%, а други към 15%, само че аз мисля, че той има своя електорат. Очаквам обаче този електорат леко да се смени. Той ще загуби огромна част от центристкия си гласоподавател, само че има опция да обере по-радикално настроени гласоподаватели. В този смисъл за партията има капацитет. Трифонов и групировката не са изключително дейни, което им губи гласове. Поведението им в предходния парламент го считам за стратегическа неточност, тъй като с 65 депутата взеха решение, че могат сами да ръководят и да сформират държавно управление на малцинството, каквото и да става това. Де факто те отвориха врата за поддръжка от всички – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, а най-после не получиха поддръжка от никого. Отливът на гласове от „ ИТН “, който е забележим, както и да го мерим, е вследствие на тази неточност. Предполагам, че те ще компенсират част от нея, само че няма да са във водещата позиция, в която бяха на предходните избори “, разяснява Смилов.

Българите харесват нови обединения, счита той за планувания висок резултат на „ Продължаваме промяната “.

„ Интересното тук е, че ще се окажем с две демократични по своя темперамент демократични обединения. От една страна е малко по-дясната „ Демократична България “, а от друга „ Продължаваме промяната “. Това би била забележителна смяна, спрямо всички предходни парламенти. Ако тези партии дружно имат една трета от вота, това би било добре и би било съдържателна смяна в българската политика “, изясни политологът.

Даниел Смилов разяснява и спора в „ Демократична България “, в който остри рецензии към управлението насочи столичният общински консултант Методи Лалов. „ Демократична България е коалиция, в която има трима сътрудници. Различните ползи от време на време провокират подобен тип вътрешни спорове. Аз не мисля, че този спор е екзистенциален, не мисля, че вреди, само че притегля внимание. Не съм в кухнята, само че на мен ми наподобява, че при реденето на листите постоянно ще има недоволни. Може би има някакво изнервяне, тъй като на този терен се появиха съперници в лицето на „ Продължаваме промяната “, счита той. Демократична България е партия със характерен електорат и характерно политическо посланичество. Обикновено това са хора по-образовани, с по-големи упоритости и всеки си мисли, че е малко повече от всички останали “, добави още той.

Политологът изрази вяра „ здравият разсъдък да надделее “ в 47-ия парламент и обединенията в него най-сетне да съумеят да излъчат постоянно държавно управление. „ Хората желаят тази смяна. Пращат партии в Народното събрание, които да я осъществят, тези партии би трябвало да се схванат “, уточни той.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР