Дълго време нямаше яснота от къде точно е започнало разселването

...
Дълго време нямаше яснота от къде точно е започнало разселването
Коментари Харесай

Първият човек на Балканите е...сърбин

Дълго време нямаше изясненост от къде тъкмо е почнало разселването на прародителите на актуалните хора на континента Европа. Югоизточната му част беше подценявана от археолози и антрополози, за сметка на Южните елементи на Франция и Северна Африка. Едно революционно изобретение е на път да постави завършек на това.

Експедиция на учените от Белградския университет направи забележителното изобретение. При разкопки в местността на Сичевачката клисура в Сърбия беше открит част от череп. По първични оценки той принадлежи на създание от тип „ Хомо еректус “ или така наречен изправен човек. Предварителните разбори датират възрастта на останките от черепа на към 100 000 млн. години.

„ Хомо еректус “ е представител на липсващ тип от рода Човек, който се счита за предходник на „ Homo antecessor “, а посредством него и на „ Хомо сапиенс “ или актуалните хора.

 Първият човек на Балканите е...сърбин

Според Марияна Роксандрович, професор по археология в Белградския университет, един от откривателите на артефакта: “Нашето проучване удостоверява значимостта на тази част на Европа като самобитна врата на континента и като една от трите области, в които живеели хора, търсещи избавление от ледниците. “

Важността на откритието на сръбските учени се удостоверява и от сътрудниците им от Университета Макмастър в Канада. Според Уилям Ринк, антрополог: „ Докато в западната част на Европа по това време живеели представители на рода „ Хомо еректус “, земите на днешна Република Сърбия към този момент са били населявани от един „ хибриден тип “, от който са произлезли днешните хора “.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР